Dictatoriale Juncker wil landen straffen als ze geen asielzoekers opnemen

Geen categoriejun 09 2017, 21:44
Hongarije en Slowakije verdienen straf, vindt Jean-Claude Juncker. De reden? De landen weigeren asielzoekers op te nemen die nu in Italië en Griekenland verblijven.
Heeft Jean-Claude Juncker weer eens naar de fles gegrepen? De voorzitter van de Europese Commissie draait weer eens helemaal door. De opperbaas van de EU wil namelijk hoge straffen gaan opleggen wanneer landen weigeren om hun grenzen te openen voor asielzoekers die arriveren in Griekenland en Italië.
[caption id="attachment_168014" align="aligncenter" width="1024"]Mark Rutte en Jean-Claude Juncker zijn al jaren politieke bondgenoten. EU2016 NL (bron: Flickr) Mark Rutte en Jean-Claude Juncker zijn al jaren politieke bondgenoten. EU2016 NL (bron: Flickr)[/caption]
Verreweg de meeste asielzoekers komen binnen in Griekenland en Italië, vaak met bootjes. Hoewel veel van hen vervolgens doorreizen naar rijke landen in West-Europa (zoals Nederland) zijn er ook veel die blijven hangen in Zuid-Europa. Brussel wil daar een einde aan maken met een "verdeelsysteem" voor vluchtelingen. Elke lidstaat van de Europese Unie zou dan verplicht een door Brussel te bepalen aantal vluchtelingen moeten opnemen.
Zo'n verdeelsysteem slaat natuurlijk helemaal nergens op. Landen moeten zelf bepalen voor wie ze hun grenzen openstellen, de EU heeft daar niets mee te maken. Bovendien heeft zo'n systeem geen enkele zin wanneer nog steeds duizenden migranten Griekenland en Italië blijven binnenkomen. De Europese buitengrenzen staan wagenwijd open, en op die manier kunnen we blijven doorgaan met het verdelen van vluchtelingen over alle landen.
Hoewel Hongarije en Slowakije tégen het verdeelplan stemden, moeten ze nu toch vluchtelingen uit Italië en Griekenland overnemen. 1300 moeten er naar Hongarije, Slowakije krijgt er 800. Als ze dit weigeren, krijgen ze wat Juncker betreft een juridische procedure aan hun broek.
Wie nu nog gelooft dat de EU democratisch is, moet zich laten nakijken. Tegen de wens van de landen zelf wil de ongekozen Juncker Hongarije en Slowakije dwingen om migranten op te nemen. Doen ze dat niet, dan zwaait er wat, dreigt Juncker.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten