Diederik Samsom slaat wild om zich heen

Geen categoriemei 13 2014, 19:00
De grond wordt Diederik Samsom langzaam maar zeker te heet onder de voeten. In blinde paniek valt hij nu zelfs zijn eigen ministers aan.
10 zetels, dat is het hoogst haalbare voor de PvdA als er vandaag verkiezingen zouden zijn. Het is zo weinig dat het bijna niet anders kan of partijleider Samsom moet het veld ruimen. Het zou een wonder zijn als hij de verkiezingen van 22 mei - een tweede nederlaag in twee maanden tijd - overleeft. En Samsom weet het.
Hij maakt zich ernstig zorgen en legt alvast de schuld van de aanstaande nederlaag bij ándere PvdA'ers. Samsom zei vandaag bij BNR Radio dat de werkloosheid snel moet worden teruggedrongen door middel van een 'nationale investeringsinstelling'. Dat de werkloosheid niet wordt teruggedrongen ligt volgens Samsom vooral aan de inactiviteit van drie ministers, van wie twee van PvdA-huize:

Om de werkloosheid terug te dringen moeten de drie verantwoordelijke ministers - Lodewijk Asscher en Jeroen Dijsselbloem van de PvdA en Henk Kamp van de VVD - zorgen dat geld van pensioenfondsen en andere vermogens los komt voor investeringen, zegt Samsom. "Er zijn 700.000 mensen werkloos en die moeten aan een baan komen. Ik zie daar veel te weinig van. Het kabinet moet haast maken met de investeringsinstellingen."

Het is daarom aan de ministers - 'de hoofdaannemers' - om ervoor te zorgen dat het 'een keer gaat vliegen'. "Ik heb een jaar geleden gevraagd om fiscale maatregelen om die vermogens los te trekken. Ze laten het te veel afweten.

Samsom, dé architect van Rutte II, probeert de schuld bij anderen in de schoenen te schuiven. "Kijk eens, Asscher en Dijsselbloem doen helemaal niet hun best. Het ligt dus helemaal niet aan mij dat we de verkiezingen voor de tweede keer op rij verliezen," lijkt Samsom daarmee te willen zeggen, in een poging zijn hachje te redden. Een goedkope actie die helemaal past in de aloude PvdA-traditie van het steken van dolken in de ruggen van partijgenoten.
Maar of deze afleidingsstrategie gaat werken? Ik betwijfel het. De PvdA doet het zo ongelofelijk slecht in de peilingen. Het is onvermijdelijk: er moet een kop rollen. En dat kan bijna niet anders dan de kop van de partijleider zijn, die de kiezer keer op keer niet weet te enthousiasmeren om op de PvdA te stemmen als ze in het stemhokje staan.
Zeg maar dag tegen Den Haag, Diederik. Straks kun je weer lekker uit je slof schieten. Straks zeurt niemand meer over je temperament en je korte lontje. Straks hoef je dat pak niet meer te dragen. En straks hoef je niet meer te spelen wat voor een staatsman je wel niet bent. Wat een bevrijding moet dat voor je zijn, Diederik.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten