Diep triest en laag niveau: SP doet stoer, wil 'discriminerende bedrijven' beboeten en schandpalen!

Diep triest en laag niveau: SP doet stoer, wil 'discriminerende bedrijven' beboeten en schandpalen!

Ook voor de SP is het verkiezingstijd en dus is het tijd voor stoerdoenerij! De SP wil 'discriminerende bedrijven' beboeten, inclusief 'naming and shaming'. Wat een onzin!

Het is natuurlijk hartstikke vervelend als iemand op wat voor manier dan ook gediscrimineerd wordt, laten we dat even voorop stellen. Jasper van Dijk doet zich voor als voorvechter voor minderheden en zegt:

“Discriminatie moeten we met wortel en tak uitroeien. Het is ongelooflijk frustrerend voor gemotiveerde mensen als zij op basis van hun afkomst worden afgewezen. Bedrijven die discrimineren moeten dat gaan voelen.”

Maar met dit soort stoerdoenerij van de SP schiet niemand natuurlijk wat op. Het probleem laat zich namelijk niet zo makkelijk definiëren, dus is er ook geen makkelijke 'harde' oplossing.

Want wanneer is er nou sprake van discriminatie bij het werven van personeel? Ja, een mailtje naar een sollicitant met het bericht: 'Haha, je bent afgewezen want we nemen geen negers aan.' is een duidelijk geval van discriminatie met zwart op wit bewijs. Zo'n bedrijf kun je direct voor de rechter slepen en zo hard aanpakken als de wet toestaat.

De realiteit is alleen dat bedrijven, als ze al discrimineren, dat praktisch nooit zó zouden doen. De sollicitant wordt in zo'n geval namelijk afgewezen met een arsenaal aan mogelijke redenen: 'Sollicitant B paste beter in het team', 'Je bent overgekwalificeerd', 'Sollicitant B kon direct beginnen' en 'er was geen klik'.

Het is zo gek niet te bedenken. Kennelijk denken ze bij de SP dat er interne memo's rondgaan tussen discriminerende managers met 'wijs deze neger af, zeg maar X of Y of zo.' Nou, succes daarmee!

Dan heb je nog van die diversiteitsdrammers die willen dat 'bij gelijke kwalificaties' er voor de 'tot de minderheid behorende' sollicitant wordt gekozen. Leuk en aardig allemaal, maar zelfs áls het al voor zou komen dat twee sollicitanten exact dezelfde kwalificaties zouden hebben, hoe stel je dat vast? Betekent 'HBO afgerond en vijf jaar ervaring met Excel' voor beide sollicitanten hetzelfde? Vast niet.

Het probleem met dit soort ideeën gaat ook allang niet meer over daadwerkelijke discriminatie of dat er voor het aanwijzen van een schuldige degelijk bewijs nodig is. In de samenleving wordt keer op keer herhaald dat er 'mogelijk sprake is van discriminatie bij solliciteren' en dat mogelijk zou komen door 'onbewuste voorkeur voor de eigen groep' (blanke mannen kiezen voor blanke mannen of blanke vrouwen). Hier is overigens geen hard bewijs voor, maar als zou het zo zijn, wat dan? Gaat de SP bedrijven door het slijk halen omdat hun medewerkers onbewust discrimineren? Het moet niet gekker worden!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties