Dieptriest: Nederlandse rabbijn belaagd door stenengooiers in Brussel

Geen categoriemrt 27 2016, 20:45
De jonge rabbijn liep over straat in Brussel toen hij werd bekogeld met stenen.
De aanslagen in Brussel hebben geleid tot meerdere arrestaties, maar dat betekent niet dat de Belgische hoofdstad nu veilig is. Niet voor Joden, in ieder geval. Een jonge rabbijn uit Amsterdam werd dit weekend aangevallen in Brussel, alleen omdat hij herkenbaar is als Jood. Terwijl hij over straat wandelde, werd hij plotseling bekogeld met stenen. Op Facebook doet hij zijn verhaal:
Rabbijn aangevallen
De rabbijn schrijft dat hem in Amsterdam nog nooit zoiets is overkomen, en spreekt de hoop uit dat dat ook nooit zal gebeuren. De oplossing om antisemitisme te bestrijden ligt volgens hem in onderwijs. Bovendien doet hij een oproep aan de leiders van de islamitische gemeenschap: het is nodig dat zij ophouden met hun "ongezonde obsessie met Israël en de Joodse gemeenschap", schrijft de rabbijn. "Die energie kunnen zij beter steken in educatie voor hun eigen jeugd – een succesvolle samenleving is immers gebouwd op liefde en wederzijds respect, niet op haat."
De rabbijn sluit zijn bericht af met de mededeling dat niemand gewond is – een hele opluchting. Desondanks is dit voorval natuurlijk het zoveelste signaal dat het met de veiligheid van de Joden in Europa steeds slechter is gesteld. Deze Amsterdamse rabbijn is in Brussel met de schrik vrijgekomen, maar dat kan helaas niet worden gezegd van de slachtoffers van de aanslag op een Joodse supermarkt in Parijs vorig jaar, of de Joodse school in Toulouse die in 2012 slachtoffer werd van een terroristische aanslag.
In Nederland leeft de Joodse gemeenschap in de wetenschap dat zij een doelwit vormen voor aanslagen en ander antisemitisch geweld. Scholen en synagoges staan onder zware beveiliging, en steeds meer Joden gaan liever niet herkenbaar over straat. De ketting met davidsster wordt verstopt onder een sjaal, en veel jongens dragen liever een pet over hun keppeltje. Terroristische aanslagen op de Joodse gemeenschap hebben in Nederland niet plaatsgevonden, maar ander geweld is aan de orde van de dag. Het is geen uitzondering dat Joden worden uitgescholden of zelfs bespuugd op straat.
Helaas is het nog steeds niet "politiek correct" om de waarheid te benoemen dat het in de meeste gevallen om islamitische daders gaat, en dat de oplossing dus ook met name moet worden gezocht in de islamitische gemeenschap. De rabbijn slaat de spijker op de kop: het is tijd dat de islamitische gemeenschap haar verantwoordelijkheid neemt, en de bestrijding van antisemitisme echt serieus gaat nemen. Dat is niet alleen belangrijk voor Joden, maar ook voor moslims zelf.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten