Dierengekkies hebben het gemunt op bioloog Freek Vonk

Geen categoriedec 05 2014, 9:00
Geen wilde dieren in een circus, dan ook geen levende slangen in de show van de bekende tv-bioloog.
Geef ze één vinger en ze nemen de hele hand. Dit principe gaat op voor veel radicale actiegroepen. Wie bezwijkt onder de druk om Zwarte Piet aan te passen, zal uiteindelijk Zwarte Piet helemaal moeten afschaffen om de radicale activisten tevreden te stellen. Hetzelfde geldt voor dierengekkies.
Dierengekkies hebben de beleidsmakers in Den Haag zo ver gekregen dat er een verbod op wilde dieren in circussen komt. Dat verbod slaat nergens op, omdat de wilde dieren in de circussen helemaal niet wild zijn. Ze zijn geboren in gevangenschap, net als de dieren in dierentuinen. En er wordt ontzettend goed voor ze gezorgd.
Dat maakt de dierengekkies allemaal niet uit. Ze gaan steeds een stapje verder. Nu willen ze dat de bekende tv-bioloog en het vriendje van Eva Jinek Freek Vonk stopt met het gebruiken van slangen en andere dieren in zijn show dit jaar in de Heineken Music Hall. Zie deze ingezonden brief in Het Parool:

Bij zijn shows maakt Freek graag gebruik van levende dieren, we hebben op tv al menige slang zien rondkronkelen. Ook in de HMH zal dat het geval zijn, getuige het persbericht: 'Natuurlijk neemt Freek ook enkele dieren mee het podium op.'

Dat levert mooie plaatjes op, maar leidt ook tot een wat merkwaardige situatie. Amsterdam wil namelijk al enige jaren geen circussen meer met levende dieren, iets waar de Partij voor de Dieren zich hard voor heeft gemaakt. Dieren als mensenvermaak is niet van deze de tijd, is het idee.

En:

Wie begaan is met het lot van dieren, in het wild of in gevangenschap, zal geen voorstander zijn van dit soort shows - als die überhaupt al legaal zijn. Het zou hoe dan ook leuk zijn als Freek de HMH ook vol weet te krijgen zonder levende have mee te nemen.

Het verbod op wilde dieren als slangen in de show van de tv-bioloog is op zich heel logisch, als je vindt dat circussen geen wilde dieren mogen gebruiken. Het gevolg daarvan is dat in principe ook alle dierentuinen moeten worden afgeschaft. Voortaan alleen nog maar theatervoorstellingen met mensen die verkleed gaan als een beer of een aap.
Voor dat laatste durven de meeste dierengekkies nog geen pleidooi te houden, omdat de meeste mensen juist graag dierentuinen bezoeken. De strategie is simpel: ze proberen het eerst met de circussen (die een smoezelig imago hebben, geheel onterecht overigens), en de live-shows van een bekende tv-bioloog (die, zo hopen zij, bezwijkt onder de druk).
Zo proberen de dierengekkies hun radicale agenda erdoorheen te drukken. Met als resultaat een minder vrij land waarin steeds meer wordt verboden. Er is maar één manier waarop we deze beweging kunnen tegengaan, en dat is het verbod op wilde dieren in circussen terugdraaien. Oh, en we moeten allemaal even een ticket kopen voor de show van Freek Vonk om hem te complimenteren met zijn geweldige werk als bioloog.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten