Dijsselbloem: Zwakke reactie Vitesse

Geen categoriejan 07 2014, 13:59
Eens!
De situatie rond voetballer Dan Mori maakt het nodige los in Nederland. En terecht natuurlijk. Discriminatie van Israëliërs is een gevoelig punt. We weten allemaal waartoe dat kan leiden. We mogen ons nooit neerleggen bij welke vorm van discriminatie ook, maar discriminatie richting het Israëlische volk verdient extra aandacht. Als bijna de hele wereld zegt (behalve delen van de Arabische wereld, die de holocaust graag zouden herhalen): 'Dit nooit meer', moet je daar ook concequenties aan durven verbinden.
Gisteravond zat minister Dijsselbloem (Financiën) aan tafel bij Knevel en van den Brink (EO). Nu heb ik geen hoge dunk van het Israëlbeleid van dit kabinet. Als je serieus overweegt om producten uit Israël te labelen, ben je ver heen. De reactie van Dijsselbloem gisteren op het uitsluiten van Dan Mori echter, vond ik mooi. Hij vond de reactie van Vitesse en de KNVB maar zwak.
Raar
Volgens Dijsselbloem had Vitesse moeten zeggen: 'Dit is ons team, je moet ons allemaal accepteren of we gaan niet'. Ook de KNVB vond de minister maar raar reageren. De voetbalbond zegt zich niet te willen mengen in de kwestie. Volgens Dijsselbloem had men dat juist wel moeten doen: 'De KNVB bestrijdt altijd discriminatie op en om het veld, dit lijkt mij daar een voorbeeld van'. Volgens Dijsselbloem had de KNVB dit dan ook niet moeten accepteren.
Zelden ben ik het zo eens geweest met onze minister van Financiën. Vitesse vind ik best een leuke voetbalclub, maar hun aanzien zakt toch aanzienlijk. Neem bijvoorbeeld de reactie van de spelers. Dat was volgens de woordvoerster van Vitesse misschien wel het belangrijkst. Volgens de spelers moest de trip doorgaan omdat het teambelang voor alles gaat. Hoort Dan Mori ineens niet meer bij het team dan? Is het juist niet in het teambelang om te zeggen: 'Wij zijn een team, wij horen bij elkaar, wij zijn allemaal gelijk, schouder aan schouder, één voor allen, allen voor één, als Dan Mori thuis moet blijven vanwege zijn achtergrond, blijven wij ook thuis.
Principes
Dat was nog eens een statement geweest van Vitesse. En die verplichtingen, ach ja. Ik denk dat de Duitse clubs wel begrip hadden kunnen opbrengen voor de keuze van Vitesse. Er zijn nu eenmaal principes in deze wereld. Laten we hopen dat Vitesse en andere Nederlandse voetbalclubs in ieder geval één ding hebben geleerd van deze affaire: 'Nooit meer naar de Verenigde Arabische Emiraten'.
Raar land is dat.
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten