Dinsdag: de dag van de 10 kilometer

Geen categoriefeb 18 2014, 10:14
Vandaag is de dag waarop Sven Kramer wil pieken.
Kunt u zich de 10 kilometer tijdens de spelen van Vancouver, in 2010, nog herinneren? Ik wel. Ons mannelijke schaatswonder, Sven Kramer dus, was toen topfit en op weg naar een gouden medaille. Ja, hij zou het wel even doen. Sterker nog, hij deed het al.
De race ging precies zoals hij en coach Gerard Kemkers wilden. Kramer lag op koers om even later op het hoogste podium te staan bij de medaille-uitrekeing. Geweldig. Twee keer goud tijdens één OS. Beter kon bijna niet.
Tot Kemkers Kramer per ongeluk de verkeerde baan instuurde. De coach had blijkbaar een blackout - wat hem nog nooit overkomen was. Zijn pupil was rustig baantjes aan het rijden, en wilde baan van baan wisselen, maar Kemkers schreeuwde hem toe dat hij fout zat. Andere baan, Sven, ANDERE BAAN.
De geschokte Kramer vertrouwde, onlangs zijn twijfel, op zijn coach, bleef in dezelfde baan rijden en... werd pardoes gediskwalificeerd. Hij had niet alleen de gouden medaille laten liggen, maar ook zilver en brons. Eén van de beste 10KM-schaatsers ooit stond met lege handen.
Vandaag kan en moet Kramer revanche nemen voor die ongelukkig (lees: kneiterdomme) race. Daarbij heeft hij flinke concurrentie van twee rivalen, beide uitkomend voor Nederland: Jorrit Bergsma en Bob de Jong. Vooral die laatste is voor veel sportliefhebbers tegenwoordig iets van een held. Hij trekt altijd zijn eigen plan, doet waar hij zin in heeft, zegt hardop dat hij de ski- en langlaufcultuur eigenlijk veel leuker vindt dan die van het schaatsen, maar doet nu alweer mee aan zijn vijfde (5e!) Olympische Spelen.
Zie hier een reeks interessante interviews met de kanshebbers zelf, en hun trainers. Nou ja, één van de trainers eigenlijk, te weten die van De Jong en Bergsma. Opvallend is daarbij dat alle betrokkenen aangeven dat dit vrijwel zeker een strijd wordt tussen de Nederlanders, en dat Bergsma daar nog eens aan toevoegt dat hij ploeggenoot De Jong eigenlijk als een soort van outsider beschouwt.
"Wordt natuurlijk al ouder... maar is scherp... als wij een slechtere race rijden" geeft hij die blijkbaar een kans. Anders zal hij genoegen moeten nemen met brons. Tenminste, dat insinueert Bergsma toch echt. Misschien dat hij normaal gesproken een punt heeft, maar hij moet niet vergeten: dit zijn de Olympische Spelen. De Jong zal in de vorm van zijn leven zijn. En ja, in die vorm kan hij in potentie iedereen de baas, zelfs Bergsma en Kramer.
De tien kilometer begint vanmiddag om 14:00 uur. U kunt de wedstrijd live op TV zien, maar natuurlijk ook online. Sven Kramer is mijn grote favoriet, maar ook ik vlag Bergsma en De Jong niet uit. Helaas geldt dat ook voor de mogelijkheid op een verrassing: juist bij de Olympische Spelen staat er vrijwel altijd iemand op die relatief vanuit het niets komt. Dat acht ik vandaag ook zeer wel mogelijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten