Diverse bedrijven zegden af, minister Hoekstra twijfelt nog of hij naar Saudi-Arabië gaat voor conferentie

Geen categorieokt 16 2018, 17:00
Een journalist lijkt vermoord in het Saudische consulaat in Turkije. De opdrachtgever is mogelijk Saudi-Arabië. Dat land geeft volgende week een internationale conferentie en minister Hoekstra twijfelt nog over of hij gaat. Via de NOS.
Een lastige situatie waar op ieder moment nieuwe feiten boven komen drijven. Diverse bedrijven hebben al gezegd niet naar de conferentie 'Future Investment Initiative' te zullen gaan. Uber, The New York Times, The Washington Post, Google Cloud, Britse bank HSBC en het Zwitserse Credit Suisse zullen allen niet vertegenwoordigd zijn op de conferentie.
Dat zijn nogal wat namen met gewicht in die wereld en het lijkt dan ook verstandig om dit evenement even over te slaan tot precies duidelijk is wie nou voor de vermeende moord op Khashoggi verantwoordelijk is. De SP, GroenLinks, PvdA en DENK willen sowieso niet dat de minister naar Saudi-Arabië afreist. Je staat ook wel behoorlijk in je hemd als net tijdens die conferentie blijkt dat Saudi-Arabië de verantwoordelijkheid voor de moord blijkt te hebben.
Het zou dan ook beter zijn om gewoon weg te blijven, dit geeft een signaal(tje) aan dat land, houdt je imago in stand en laat zien dat je niet gediend bent van zulke praktijken. Mocht Saudi-Arabië onschuldig zijn of worden vrijgepleit, dan pak je de volgende conferentie maar gewoon mee, no harm done.
Saudi-Arabië zou op het moment alleen hebben verklaard dat er een ondervraging verkeerd was afgelopen, deze zonder toestemming zou hebben plaatsgevonden en dat de daders zullen worden berecht. Hiermee wordt Turkije's claim van moord erkent, is de VS tevreden vanwege een vergissing en is Saudi-Arabië niet de schuldige.
Zo'n verklaring roept natuurlijk diverse vragen op want het lijkt nu heel erg op 'oeps sorry, zo was het niet bedoeld' terwijl het nogal frappant is dat zo'n team 'ondervragers' zo even een consulaat binnenwandelt zonder opdracht. Mocht het écht zo zijn dat Saudi-Arabië de opdracht heeft gegeven, dan komen ze er waarschijnlijk met zo'n statement wel mee weg en gaan we over tot de orde van de dag en wéér een schandaaltje verder.
Maar goed, stilletjes en vol ongeloof wachten we op bewijs...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten