Diversiteitsbeleid Korps Mariniers heeft gefaald: enige vrouw stopt met de opleiding

Diversiteitsbeleid Korps Mariniers heeft gefaald: enige vrouw stopt met de opleiding

Bij Defensie hebben ze nogal wat problemen met de diversiteit, aangezien de vrouwen die daar werken vooral op 'vrouwelijke' functies zitten, zoals verpleegkundige. Sinds januari mogen vrouwen ook bij de Korps Mariniers en tot nu toe was er maar 1 vrouw geselecteerd. Door persoonlijke omstandigheden en blessures, stopt ook deze enige vrouw met haar opleiding.

Vanwege een beenblessure nam ze eerder al even pauze van de opleiding, maar nu heeft ze besloten om definitief te stoppen. "De problemen met haar schenen bleken alleen hardnekkiger dan ze hoopte", zegt een marine-woordvoerder tegen De Telegraaf. "Omdat ze de groep niet wil ophouden en door een verandering in haar thuissituatie die invloed heeft op haar motivatie, besloot ze afgelopen vrijdag te stoppen. Dat is in goede harmonie gegaan."

De woordvoerder schat dat er een goede kans is dat ze bij defensie blijft werken. Minister Bijleveld van Defensie vindt het "heel jammer" en zegt dat ze veel respect voor haar heeft. "Jammer dat ze moest besluiten te stoppen, respect dat ze het lef had te beginnen. Voor zo iemand is binnen defensie altijd een plek!", twittert ze.

Je moet niet iemand aannemen, omdat iemand een vrouw is of een man. Je moet iemand aannemen omdat diegene een goed individu is en iets toe kan voegen. Toch is het diversiteitsbeleid een gevoelig onderwerp bij Defensie, ook met betrekking tot het pesten van vrouwen en verbale aanranding. Het blijft moeilijk om vrouwen en mannen in zo een positie bij elkaar te zetten, omdat je niet de mens kan scheiden van de functie.

Dat wordt extra moeilijk in het leger, als je een leger wil hebben waarin de focus optimaal moet zijn. Natuurlijk, disciplineer je mensen, dan kan je echt wel een goed functionerend leger hebben met mannen én vrouwen. Maar op sommige gebieden, ook fysiek, blijft het moeilijk. Daar moeten we niet van wegkijken. De uitdaging aangaan!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties