Doden bij onveilige spoorovergangen zijn blijkbaar de schuld van de overheid, belachelijk

Doden bij onveilige spoorovergangen zijn blijkbaar de schuld van de overheid, belachelijk

Ik vind Nederland een heerlijk land en ik vind dat alles perfect geregeld is. Toch vind ik dat mensen soms te snel kijken naar iemand anders of de overheid, terwijl ze zelf verantwoordelijk waren. Dat geldt ook voor de spoorovergangen. De overheid is blijkbaar verantwoordelijk voor de doden die vallen bij dat soort plekken, terwijl ik mij moeilijk kan voorstellen dat er iets vaags is bij een spoorovergang. Niet overheen rijden of lopen zonder eerst te kijken naar links en rechts. Is dat zo moeilijk?

De Onderzoeksraad voor Veiligheid schrijft in het vandaag verschenen rapport 'Overwegveiligheid - Een risicovolle kruising van belangen' dat het ministerie binnen een half jaar met overkoepelend beleid moet komen. Daarmee moet het aantal dodelijke slachtoffers binnen tien jaar zijn gehalveerd. Ook moet wettelijk worden vastgelegd wie welke verantwoordelijkheid en kosten draagt voor overwegveiligheid.

Ik kom misschien nu een beetje harteloos over, maar zo bedoel ik het niet. Wat ik gewoon naar vind, is dat er niet gekeken wordt eerst naar wat mensen zelf kunnen doen. Als mensen bijvoorbeeld zelfmoord willen plegen, dan gebeurt dat toch wel en dan is bijna elk beleid ontoereikend. Daarnaast doen we net alsof de overheid voor elk menselijk aspect moet opdraaien als het slecht uitkomt. Dat is niet logisch en sowieso verwerpelijk.

Dit staat niet op zichzelf, dus als ik theatraal overkom dan komt het daardoor. Het is een ding in Nederland om in eerste opzicht naar de 'autoriteiten' te kijken en daarna pas naar de mensen. Alsof de overheid een soort vader is die ons moet behoeden voor de fouten die we kunnen maken.

Persoonlijke verantwoordelijkheid, dat is het meest belangrijke in ons leven. Als we dat niet implementeren in het maatschappelijk leven, dan vervalt die verantwoordelijkheid al heel snel tot puberaal gedrag. Dat moeten we niet willen.

Nogmaals, ik wil niet harteloos overkomen en zo bedoel ik het ook niet, maar het valt moeilijk te ontkennen dat we in Nederland een probleem hebben met het projecteren van 'verantwoordelijkheid'.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer