Donner volgende week eindelijk de nieuwe onderkoning

Geen categoriedec 09 2011, 11:30
Mooi, dat gezeur is nu ook eindelijk klaar.
Naast discussies over de weigerambtenaar, het verbod op ritueel slachten en het verbod op godslastering kende 2011 nog een nonsensdiscussie waarover het kabinet verdeeld was, waarvan de oppositie bloed rook en waarmee kranten wekenlang voorpagina's hebben gevuld. Ik heb het natuurlijk over de onvermijdelijke benoeming van minister Donner tot vice-voorzitter van de Raad van State.
De Volkskrant berichtte:

De gang van zaken komt betrokkenen in Den Haag de neus uit en wordt door velen omschreven als schadelijk voor zowel politiek als Raad van State. Daar gaat men er al heel lang van uit dat HTW, zoals Herman Tjeenk Willink intern heet, wordt opgevolgd door PHD: Piet Hein Donner.

[...]

Donner woont als verantwoordelijk minister volgende week donderdag nog het Koninkrijksconcert bij in Lelystad ter gelegenheid van Koninkrijksdag. Hij is daar samen met koningin Beatrix.
De volgende dag biedt hij haar zijn ontslag aan als minister, om op 1 februari terug te keren als vicevoorzitter van de Raad waarvan zij de voorzitter is.

Het hele tafereel had wel wat weg van een Sinterklaasintocht. De Sint komt aan in Nederland, dat weet iedereen, dat gebeurt per schip en aan het einde van de dag begeeft de goedheiligman zich al op de daken om cadeautjes te bezorgen. Tussendoor raken Pieten wellicht de staf en het boek kwijt, maar iedereen weet dat dit kleine probleempjes zijn die toch wel worden verholpen. Aan het eind van het liedje is Sint weer helemaal oké en doet hij precies wat er van hem verwacht word.
De onbegrijpelijke sollicatieprocedure rond de vrijkomende positie van vice-voorzitter van de Raad van State laat zich ook zo interpreteren. We wisten uiteindelijk allemaal wel dat dit een poppenkast was die er toe zou leiden dat - surprise, surprise - Piet Hein Donner naar de Raad van State mocht.
Ik houd m'n hart vast nu de post van Minister van Binnenlandse Zaken vrijkomt. Het zou fijn zijn als er niet weer een maandenlange slepende Idols-wedstrijd op gang kwam met als enig resultaat het voor paal zetten van de Nederlandse politiek.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten