Doortrapte Wopke Hoekstra gaat dividendbelasting met door hemzelf gehekelde list door Eerste Kamer loodsen

Doortrapte Wopke Hoekstra gaat dividendbelasting met door hemzelf gehekelde list door Eerste Kamer loodsen

Wopke Hoekstra, minister van Financiën (CDA) en voormalig senator, gaat gebruikmaken van een smerige list om de dividendbelasting door de Eerste Kamer te krijgen. Een list waar hij zelf overigens een hekel aan heeft. De dividendbelasting wordt opgenomen in een groter pakket maatregelen. Dat meldt NPO Radio 1.

Dit is blijkbaar de manier om moeilijk te verdedigen maatregelen erdoor te krijgen, je propt ze in een groter pakket van maatregelen zodat de Eerste Kamer, dat alleen over het hele pakket mag stemmen, het wel goed moet keuren. De Eerste Kamer gaat namelijk niet een heel pakket opnieuw naar de Tweede Kamer sturen omdat er één of twee maatregelen tussen zitten waar twijfels over bestaan. Niemand wil namelijk degene zijn die heel 'Belastingplan 2019' afknalt om alleen de dividendbelasting.

Het trieste van deze strategie, naast dat het überhaupt zo word gespeeld, is nog wel dat Hoekstra zélf als een dolle tekeerging tegen deze manier van politiek bedrijven. Voormalig staatssecretaris Wiebes flikte zo'n zelfde stunt toen Hoekstra in de Eerste Kamer zat. Hoekstra zei hierover: "Dat de Eerste Kamer (...) de mogelijkheid wordt ontnomen om een separaat politiek eindoordeel te vellen over beide eigenstandige wetsvoorstellen." Hij voegde daaraan toe "Dat dit nadrukkelijk niet de staatsrechtelijke traditie van de afgelopen decennia is", en dat het een "Onwenselijk precedent schept voor de toekomst." Meneer is dus de neus voor de knip niet waard, heeft nul integriteit en waait daardoor met alle winden mee omdat z'n baantje hem wel bevalt.

50-Plus Tweede Kamer-lid Martin van Rooijen doet nog wel een poging om het complete voorstel te amenderen maar schat die kans zelf ook maar klein in. Daarmee lijkt de laatste kans om de afschaffing van de dividendbelasting de nek om te draaien futiel, allemaal dankzij Wopke Hoekstra.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties