Dragen je kinderen jassen met bontkragen? Dit is waarom je dan onmiddellijk terug naar de winkel moet

Geen categoriejan 10 2016, 14:00
Als de gezondheid van je kinderen je lief is, moet je wellicht overwegen of je niet hun jassen met bontkraagjes vervangt door een veiliger model.
Het is treurig gesteld met de veiligheid van vele kinderwinterjassen, zo blijkt uit onderzoek van Kassa en dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren. Het blijkt namelijk dat de onschuldig of misschien zelfs schattig lijkende kledingstukken eigenlijk een reservoir zijn voor giftige stoffen.
Dat zit zo:

In de kraagjes werden hoge concentraties van het zeer giftige formalhyde en het ethoxylaten aangetroffen.

Het bont wordt met deze stoffen bewerkt om ze chemisch te reinigen, te conserveren en te verven. De bontkraag van Airforce kwam er het slechtste van af: daar lag de concentratie ethoxylaten 30 keer zo hoog als de richtlijn voor textiel toestaat. Deze stof is schadelijk voor de voortplanting, irriterend en mogelijk kankerverwekkend.

Bij vijf van de zes jassen werd ook een te hoge concentratie formaldehyde geconstateerd. Formaldehyde tast de slijmvliezen aan en kan zorgen voor allergische reacties. Het is bovendien bestempeld als kankerverwekkend.

Wellicht wordt het dus tijd om de garderobe van je kind eens kritisch tegen het licht te houden. De giftige stoffen weden gevonden bij jassen van de merken Airforce, Canada Goose, Versano, Nickelson en Woolrich. Even goed uitkijken dus!
10941870164_e286d6e014_o-e1452273223279
Dat dit geen overbodige luxe is, bevestigt ook Jacob de Boer, hoogleraar Milieuchemie en Toxicologie aan de Vrije Universiteit:

"Deze waarden zijn zo hoog dat zorgen over effecten door blootstelling aan deze stoffen terecht zijn. We moeten daarom goed kijken naar de normstelling voor deze producten of nadenken over het eventueel verbieden ervan."

Maar als ouder is er natuurlijk geen enkele reden om te gaan wachten totdat de politiek eindelijk tot actie overgaat. Zorg dus goed voor je kinderen, en kijk of je hun winterjassen nog kan inwisselen. Zoja, dan is dat zeer de moeite van het overwegen waard.
Niemand wil namelijk dat zijn of haar kind ziek wordt, en al helemaal niet als dat voorkomen kan worden door andere winterjas te kopen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten