Drama in Duitse politiek: achterbannen van SPD en CDU gaan los, Martin Schulz is weg, Angela Merkel weggezet als leugenaar

Geen categoriefeb 12 2018, 14:00
De GroKo kon zowel de SPD als het CDU kapotmaken. En dat hebben kiezers te danken aan Angela Merkel en Martin Schulz, die nu allebei de wind van voren krijgen. Van hun eigen achterban, welteverstaan.
Het gaat niet helemaal je van het in Duitsland. Sterker nog, de pleuris is daar totaal uitgebroken. Zowel CDU'ers als SPD'ers hebben namelijk totaal geen fiducie in de GroKo, de Grote Coalitie, tussen hun partijen. CDU'ers vinden dat Merkel zichzelf en haar partij met huid en haar heeft uitgeleverd aan de SPD, terwijl SPD'ers het volstrekt onacceptabel vinden dat hun partij Merkel in het zadel houdt.
CDU'ers zijn met name woedend omdat Merkel de ministeries van Financiën én Buitenlandse Zaken aan de SPD heeft gegeven. Dat zijn de twee belangrijkste ministerposten. Zoals Jens Spahn, die op dit moment nog steeds viceschatkistbewaarder van Duitsland is, zei:

"Wij willen niet dat bij de Grieken de Sekt-flessen ontkurkt worden omdat de sociaaldemocraten het departement van Financiën krijgen."

Krant Bild noemt Merkel "aan het pluche klevend" en, oh ja, "leugenachtig." Geheel terecht natuurlijk, maar het is desalniettemin een enorme klap voor Merkel die hoopte dat ze met een GroKo nog rustig een paar jaar kon regeren. Nou, misschien dat ze inderdaad langer mag regeren, maar 'rustig' worden die jaren in ieder geval niet.
En Merkel is niet de enige die eraan moet geloven. Martin Schulz werd enkele dagen geleden al omver geworpen. Hij is niet langer de leider van de SPD en, oh ja, heeft zich ook nog eens teruggetrokken als (mogelijke) minister (van Buitenlandse Zaken).
Kortom, het is al einde oefening voor Schulz... en het einde van Merkel lijkt er óók aan te komen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten