Drie invallen bij panden Jehova's Getuigen, vermeend seksueel misbruik

Geen categoriedec 07 2018, 17:00
De politie heeft vorige maand invallen gedaan bij drie gebouwen van Jehova's Getuigen vanwege de verdenking van seksueel misbruik. Dat meldt NU.nl.
Het hoofdkantoor in Emmen en twee kerkgebouwen zijn door de politie binnengevallen op basis van negen leden of oud-leden die aangifte hebben gedaan.. Daarnaast zijn er nog vier woningen doorzocht. Doel van het onderzoek was om documenten te vinden van interne rechtszaken.
Kennelijk berechten Jehova's Getuigen misbruikers intern. Dat proces documenteren ze in een verslag. Of de politie ook daadwerkelijk documenten in beslag heeft genomen willen zij niet zeggen.
Zo zie je maar weer hoe makkelijk zo'n dikke pul als de Bijbel nogal eens verkeerd kan worden geïnterpreteerd. Bij Jehova's is het echter een stuk eenvoudiger gezien het feit dat zij dat boek létterlijk interpreteren. Zelfs in dat geval blijkt 'heb uw naasten lief' nogal problematisch.
Qua onafhankelijke onderzoeken lopen ze er ook niet zo om te springen en handelen het liever dus intern af. Hoe dat strookt met 'gij zult niet oordelen' is mij een raadsel, maar dat zal ik proberen uit te zoeken wanneer ze weer voor m'n deur staan.
Het frappante aan deze situatie is dat het bestuur het simpelweg vertikt om mee te werken met strafrechtelijke onderzoeken. Hoe de overheid daarop heeft gereageerd blijkt niet uit het artikel maar het lijkt er niet op dat het bestuur enige vorm van dwang heeft ervaren. Ik citeer:

"Eerder dit jaar werd duidelijk dat het bestuur van Jehova's Getuigen niet wilde meewerken aan een strafrechtelijk onderzoek naar een incident binnen de eigen gemeenschap.

Het bestuur weigerde een document vrij te geven waarin een man het seksueel misbruik van zijn nichtje zou bekennen. Doordat er genoeg bewijs was, werd de man alsnog veroordeeld."

Waarom staat er niet 'dus de politie pakte ze hardhandig aan vanwege actieve belemmering van de gerechtsprocedure en het weigeren mee te werken aan de verzoeken van de ambtenaar in functie'? Voor mij leest het citaat als 'dus we deden het op een andere manier en dat lukte gelukkig wél', wat belachelijk is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten