Door droogte zijn de frietjes kleiner en de uien duurder

Door droogte zijn de frietjes kleiner en de uien duurder

De frietjes zijn kleiner en ook de uienoogst is minder dan anders. De reden? De droge zomer, waardoor de groenten minder hard zijn gaan groeien. Wanneer dergelijke zomers als 2018 zich vaker voordoen wordt het problematisch, maar voor nu lijkt het vooral een tijdelijke domper. Volgens de woordvoerder sector landbouw van het CBS is de oogst kleiner, van mindere kwaliteit en zal het vraag-aanbodmechanisme de prijzen waarschijnlijk omhoog stuwen. De Albert Heijn bevestigt dit.

Die hogere prijzen zijn goed voor de boeren. maar doordat het handelsvolume met 44% is gedaald betekent dit niet per se een vet pot voor de agrarische sector. Men kan immer veel minder producten leveren dan in andere jaren. Maar de gevolgen van droogte zijn veel groter dan enkel een afnemende opbrengst van de oogst. Ook de logistieke sector heeft problemen met het aanvoeren van bouwgrondstoffen vanuit het Rijnland en achterland van Europa. Normaal gesproken worden duizenden tonnen aan materialen versleept via de grote rivieren, maar dit moet nu dus met vrachtwagens en kleinere binnenschepen met minder tonnage.

De droogte van 2018 laat in ieder geval zien dat het klimaat zeker invloed heeft op onze samenleving. niemand ontkent dat. Maar moeten we nu in paniek raken na één droge warme zomer? Nee, maar de trends laten wel zien dat het mogelijk is dat deze droogtes vaker kunnen voor komen. We kunnen het echter niet voorkomen. Daarom is het van belang dat er goed wordt nagedacht over waterbesparingen en dus niet de geraniums te besproeien op het heetst van de dag, zoals mijn babyboom-buurman dit doet. Want dergelijk water is uiteindelijk van levensbelang. Watermanagement verdient dus veel meer aandacht. met name om de velden voldoende nat te houden. Hiervoor zijn verschillende innovaties toepasbaar.

Lees meer over:
Klimaatverandering Zomer

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties