Druk op Vitens inzake Israëlbeleid neemt toe

Geen categoriedec 21 2013, 19:00
In steeds meer gemeenten en provincies worden er vragen gesteld over de bijzondere move van het waterbedrijf Vitens. Langzaam wordt de druk op het bedrijf opgevoerd. Er moet echter veel meer gebeuren. Helpt u mee!?
Het besluit van het Nederlandse bedrijf Vitens om de samenwerking met het Israëlische waterbedrijf Mekorot stopt te zetten, zit mij nog steeds dwars. Het bedrijf zei neutraal te willen blijven. In Israël reageerde men vol onbegrip. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in het land, gaat er in Nederland steeds meer een anti-Israël sfeer hangen. Er zweeft een pro-boycot gevoel. Ik signaleer die trend ook en dat voelt niet goed.
Het bedrijf Royal HaskoningDHV trok zich al eerder terug uit een Israëlisch project. Nederlandse bedrijven werken over de hele wereld. Van Dubai tot China. De enige projecten waar Nederlandse bedrijven uitstappen en mee stoppen, zijn Israëlische. Ik maak me daar grote zorgen over. Het labelen van Israëlische producten wordt in Nederland nog steeds niet gedaan. Het lijkt echter een kwestie van tijd voor het zover is. Nederland keert Israël de rug toe. We laten onze enige westerse bondgenoot in het islamitische Midden-Oosten in de steek.
Minderheden
Tijd dus om in actie te komen. Israël verdient onze steun. Nergens in het Midden-Oosten hebben groepen als christenen, homo's, vrouwen en Joden (!) zoveel rechten als in Israël. Gelukkig zijn er fracties in diverse gemeenteraden die in actie komen. Ik schreef vorige week al een artikel over deze vragen. Sindsdien ging men lekker door. Van veel kanten kreeg ik twitterberichten en (via mijn site) mails van gemeenteraadsleden. Zo stelde ook de Spakenburgse Vrijheidspartij (SVP) vragen over Vitens. In de Provinciale Staten van Utrecht trok de PVV aan de bel. Waarom werkt Vitens wel samen met Palestijnen, maar wil het niet samenwerken met het Israëlische bedrijf Mekorot? Ook in de Staten van Friesland werden vragen gesteld. Daar door zowel de VVD als de PVV.
In Urk is men nog een stap verder. De gemeente gaat Vitens op het matje roepen.

Het college van burgemeester en wethouders van Urk stuurt waterbedrijf Vitens een protestbrief in verband met het Israëlbeleid van Vitens. Die toezegging deed burgemeester Van Maaren van Urk donderdagavond tijdens een raadsvergadering. Er was unanieme steun voor een motie van het CDA om Vitens op het matje te roepen. Recent werd bekend dat Vitens de samenwerking met het Israëlische waterbedrijf Mekorot heeft verbroken. Urk is mede-aandeelhouder van Vitens.

Protesteren
Lang leve Urk! Een unanieme gemeenteraad, mooi is dat. Hopelijk volgen veel gemeenten het voorbeeld van Urk. Een raadslid van de lokale partij Hart voor Urk opperde om samen met andere gemeenten te gaan protesteren bij het waterbedrijf Vitens. Dat lijkt me een goed plan. Maar voor het zover is, moeten andere gemeenten eerst Vitens op de agenda zetten.
U kunt daarmee helpen! U kunt gemeenteraadsleden in uw gemeente een mail sturen. Vooral bij leden van de VVD, CDA, CU, SGP en (rechtse) lokale partijen moet u gehoor vinden. Probeer deze mensen ook te bereiken via twitter, Facebook en andere social media. Laat ze bijvoorbeeld dit artikel lezen. Hetzelfde geldt voor de Provinciale Staten. Naast bovengenoemde partijen kunt u daar natuurlijk de PVV-leden benaderen. Hopelijk kunnen we de pro-boycot en de anti-Israël trend op die manier een halt toeroepen.
Laat ze bij Vitens maar flink zweten!
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten