Duitse voetbalwereld staat in brand: WK 2006 binnengehaald met behulp van smeergeld

Duitse voetbalwereld staat in brand: WK 2006 binnengehaald met behulp van smeergeld

Er is grote onrust ontstaan in Duitsland door berichten van de grote krant Der Spiegel. Die krant beweert namelijk dat uit onderzoek blijkt dat de Duitsers het WK van 2006 alleen maar mochten organiseren omdat ze smeergeld hadden betaald aan FIFA-functionarissen.

Net als alle andere Duitsers heeft minister van Justitie Heiko Maas geschokt gereageerd op de berichtgeving. Hij eist dat de "onderste steen boven moet komen." Daarbij geeft hij aan dat Franz Beckenbauer - de voorzitter van de Duitse voetbalbond - én het bedrijf Adidas op de hoogte zouden zijn van het omkoopschandaal.

Martin Sonneborn, hoofdredacteur van het satirische magazine Der Titanic, wordt door De Telegraaf geciteerd:

"Wij hadden toen al twijfels en dachten aan illegale methodes."

Het magazine had het idee dat er iets niet helemaal klopt. Bij de verkiezing van 2000 - waar werd besloten dat Duitsland het WK kreeg - bezorgde het magazine een mand met lekkere hapjes bij de Nieuw-Zeelandse FIFA-functionaris Charles Dempsey. Deze man had beloofd om op een ander land te stemmen, maar wijzigde zijn keuze op het allerlaatste moment; hij ging opeens voor Duitsland. Naar nu blijkt kwam dat doordat hij een omkoopbedrag kreeg. Daar zouden 10 miljoen Zwitserse franken mee zijn gemoeid.

Het geld zou afkomstig zijn geweest van Robert Dreyfus, de hoogste baas toen van Adidas. Dat bedrijf was de hoofdsponsor en had een bijzonder goede band met Bayern München, waar Beckenbauer nog altijd erevoorzitter van is. Dreyfus zou het geld geleend hebben aan het WK-comité van Duitsland, dat er vervolgens voor zorgde dat het terecht kwam bij de mensen die daadwerkelijk over deze materie zouden beslissen.

Volgens Der Spiegel was het geld bedoeld voor vier Aziatische functionarissen. Duitsland won de stemming uiteindelijk met 12-11. Dit dankzij de steun van Europa, de vier Aziaten en de al eerder genoemde Nieuw-Zeelander Dempsey.

De berichten hebben grote onrust veroorzaakt in Duitsland. De FIFA heeft aangekondigd dat het onderzoek zal doen naar de toewijzing van het WK. Daarbij zou er geen enkel middel geschuwd worden om de waarheid boven tafel te krijgen.

Het onderzoek naar het WK van 2006 staat niet op zichzelf. De FIFA is onderwerp van een grootschalig corruptieonderzoek, dat in eerste instantie gestart werd door Amerikaanse autoriteiten. Voorzitter Sepp Blatter - die het decennia voor het zeggen had bij de wereldvoetbalbond - wordt verdacht van betrokkenheid, wat ook geldt voor Michel Platini, de voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer