Duitsland: AfD voor het eerst de tweede partij! Merkel's CDU/CSU én de SPD wéér zwakker

Duitsland: AfD voor het eerst de tweede partij! Merkel's CDU/CSU én de SPD wéér zwakker

Het suddert en morrelt al enige tijd bij onze oosterburen, de gestage opmars van rechts in Duitsland. Voor het eerst blijkt nu volgens de peilingen van de ARD dat CDU/CSU en SPD afzwakken en Alternative für Deutschland (AfD) de tweede partij is.

Het CDU/CSU kwakkelt nog maar rond de 28 procent. De AfD tikt voor het eerst de 18 procent aan en de SPD dwarrelt daar nu net onder met 17 procent. Volgens ARD zou Merkel, als er nu gestemd zou mogen worden, nog maar 45 procent van de stemmen tot zich kunnen rekenen als ze met de regeringspartijen verder zou willen.

De Groenen stijgen iets naar 15 procent en de rechts-liberale FDP tikt de 9 procent aan. Die Linke, socialisten natuurlijk, houden 10 procent.

De AfD had een wat moeilijke start doordat zij bij de oprichting en eerste verkiezing vijf jaar geleden, de kiesdrempel niet haalden. Toen was het nog een rechtse eurosceptische partij. Daarna werd het onder Frauke Petry een partij die tegen de multiculturele samenleving, het immigratiebeleid, de islam en de euro schopte, maar niet tegen de EU was. Die verandering blijkt zo langzamerhand een succesformule te zijn.

Het is op zich opmerkelijk te noemen dat een partij die zo tegen de heilige huisjes schopt er nu goed voor staat. Blijkbaar maakt het uit tegen wélke huisjes je aan schopt want anti-EU sentiment wordt blijkbaar totaal niet gewaardeerd onder de Duitse kiezers, terwijl anti-immigratie een winning-move lijkt. Merkel lijkt daarmee te hoog in te hebben gezet op het welbekende Wir schaffen das waardoor nu zo'n 18 procent helemaal niks meer wil schaffen. De politieke breuklijnen worden zo langzamerhand zichtbaar in Duitsland.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer