Duitsland gaat kalifaat-kinderen terughalen, grote kans dat Nederland volgt

Geen categoriemei 31 2019, 18:00
Ze schaffen zich helemaal een Üngluck daar in Duitsland. Voor het eerst verklaart de Duitse regering zich bereid om IS-kinderen terug te halen. Dikke kans dus dat Nederland binnenkort ook overstag gaat. Via het AD.
In Duitsland heerst praktisch dezelfde discussie als bij ons in Nederland. Ook daar wordt de overheid aangeklaagd en doen advocaten via de rechtbank een poging om IS-kinderen uit Syrische kampen te krijgen en terug te halen naar Duitsland.
De Nederlandse positie in deze kwestie is vrij simpel: 'we gaan Nederlanders niet in onveiligheid brengen om IS-vrouwen en -kinderen terug te halen naar Nederland.' De reden hiervoor is dat 'andere landen er ook zo over denken'. Dus moeten die kalifaat-kinderen en hun moeders zelf maar het Nederlandse consulaat zien te bereiken.
Dat is natuurlijk een slecht ingedekte manier om maar geen keiharde 'nee' hoeven te zeggen, want dan scoor je slechte PR en krijg je nog meer rechtszaken aan je broek. Advocaten hebben dan ook een prima argument als ze zeggen dat 'Nederlanders in die kampen nú al gevaar lopen'. Maar goed, daar kan een minister Grapperhaus nog tegen zeggen dat nóg meer mensenlevens in gevaar brengen onwenselijk is.
Afijn, doordat Duitsland nu dus wél zegt actief mee te willen werken, verandert daarmee het argument voor Nederland wellicht ook. De kans bestaat dat, als Nederland al niet de eerste is, het wellicht ook niet de laatste wil zijn die meewerkt aan de terugkeer van Syrië-gangers. Helemaal omdat Nederland ook altijd zo graag met mensenrechten loopt te pronken en hoog in het vaandel zegt te hebben. Reken er dus maar op dat de overheid binnen een maand of drie The Desperate Caliphate-wives op Schiphol staat te verwelkomen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten