Dwarslaesiepatient dreigt robotpak waarmee hij kan lopen kwijt te raken. Nu schieten honderden mensen hem te hulp

Dwarslaesiepatient dreigt robotpak waarmee hij kan lopen kwijt te raken. Nu schieten honderden mensen hem te hulp

Na tien jaar in een rolstoel kan Ruben weer lopen dankzij een robotpak.

Stel je voor: op je 22e krijg je een ongeluk, en inmiddels zit je al tien jaar lang met een dwarslaesie in een rolstoel. Dat nachtmerriescenario is precies wat Ruben de Sain (32). Hij is sinds een motorongeval gekluisterd aan een rolstoel, maar onlangs kwam er verlichting in zijn situatie. Ruben werd namelijk uitgekozen om mee te doen aan een proef met een exoskelet.

Een exoskelet is een soort robotpak, dat de beenspieren vervangt. Op die manier kan iemand met een dwarslaesie dus tóch staan en lopen. Het klinkt als iets uit een science-fiction film, maar het kan mogelijk de levens van duizenden rolstoelgebruikers verbeteren.

Screen Shot 2015-12-16 at 14.48.03

Ruben heeft tien weken lang getraind met het exoskelet, en mag het nu ook thuis gebruiken. De effecten zijn fantastisch: hij heeft minder last van rug- en buikklachten, hij kan eindelijk weer staan en lopen, en hij voelt zich een heel stuk fitter. Maar er is één probleem... Maandag moet het robotpak weer terug naar de revalidatiekliniek. En dat wil Ruben eigenlijk niet. Hij vertelt:

"Het is niet het einde van de wereld, maar het is wel heel vervelend. Het is ontzettend verslavend om na tien jaar weer te kunnen staan"

Omdat Ruben de eerste is in Nederland die zo'n exoskelet gebruikt, wordt het nog niet door de verzekering vergoed. Maar hij geeft niet op: hij heeft een crowdfundingactie opgezet op internet, waar mensen geld kunnen doneren om een robotpak voor Ruben te kopen. Dat kost niet niets, er hangt een prijskaartje aan van € 85.000. Maar alle kleine beetjes helpen.

Screen Shot 2015-12-16 at 14.38.40

Ruben heeft de actie niet alleen opgestart omdat hij zelf zo graag een exoskelet wil – het is ook een belangrijk signaal aan verzekeraars en zorginstellingen, aldus de Nijmegenaar:

Mijn allergrootste droom is om via deze crowdfunding zelf een Exoskelet te kunnen aanschaffen. Ik kan er dan mee doortrainen en aan heel Nederland laten zien wat er mogelijk is en welke mogelijkheden het biedt voor iemand in een vergelijkbare situatie.
We kunnen er dan met z'n allen voor zorgen dat de zorgverzekeraars en overheidsinstanties het skelet wel gaan vergoeden zodat in de toekomst meer personen mogen ervaren hoe geweldig het is om te lopen en functioneren met een Exoskelet!

Er is al door meer dan duizend mensen gedoneerd. De opbrengst? Inmiddels al bijna € 20.000, en het geld blijft binnenkomen. De meeste donateurs kennen Ruben niet eens, maar zijn geraakt door zijn doorzettingsvermogen. Bij elkaar is het al een enorm bedrag, maar nog maar een kwart van het totaal. Zal Ruben deze kerst nog een robotpak mogen ontvangen? Doneren kan hier.

Op dit filmpje laat Ruben zien hoe het lopen met zo'n pak in zijn werk gaat:

[video width="222" height="400" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2015/12/Ruben-de-Sain_10156158087115608.mp4"][/video]

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
robotpak rolstoel dwarslaesie

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties