Ebola doodt 7.377 mensen

Geen categoriedec 20 2014, 19:00
Triest, maar eigenlijk valt het nog best mee.
Toen het ebolavirus flink om zich heen begon te slaan in Afrika doken de (inter-) nationale media er bovenop. Oh nee, we zouden een wereldcrisis te verwerken krijgen. Nog even en het hele Westen zou gebukt gaan onder dit meedogenloos virus.
Watch out, here ebola comes.
Hoewel ebola dit jaar voor de dood van meer dan 7.000 mensen heeft gezorgd (7.377 om precies te zijn) valt de schade alleszins mee, zeker vergeleken met de doemscenario's die we keer op keer kregen voorgeschoteld.

Sierra Leone is nog altijd het zwaarst getroffen met bijna 9.000 besmettingen, terwijl in Liberië bijna 8.000 mensen ebola opliepen. Omdat het dodental in Sierra Leone met nog geen 2.500 veel lager is dan de ruim 3.300 overledenen die Liberia heeft gemeld, stellen deskundigen vraagtekens bij de geloofwaardigheid van de cijfers die Sierra Leone levert.

Natuurlijk zou het gewoon zo kunnen zijn dat de zorg beter is in Sierra Leone dan in Liberia (kunst!), maar de experts lijken dat niet mee te wegen in hun oordeel - of misschien dat ze ervan uitgaan dat de kwaliteit in beide landen vergelijkbaar is.
Hoe dan ook, het meest opvallende aan dit bericht is natuurlijk dat de 'internationale gemeenschap' er door redelijk vroeg in te grijpen toch voor heeft gezorgd dat de schade van dit virus beperkt blijft. Vergelijk het aantal ebola-slachtoffers maar met die van aids, kanker, malaria, of welke andere beroemde ziekte dan ook. De griep incluis.
Er was dus geen enkele reden om in paniek te raken. Nu hebben wij dat al enkele malen duidelijk gemaakt, ook toen willekeurig iedere ander site wél losging, maar het is handig om het nog eens te herhalen: de media houden van epidemieën. Natuurlijk vinden ze het vervelend dat er veel onschuldige mensen omkomen, maar ze vinden het maar wat fantastisch dat ze iets hebben om u bang voor te maken: hoe meer doodsangsten u uitstaat, des te groter de kans dat u het journaal en/of kranten en websites regelmatig checkt om te zien hoe het ervoor staat.
Ter herhaling; het is verschrikkelijk dat er meer dan 7.000 mensen zijn gestorven door ebola. Daar mag geen misverstand over bestaan. Maar qua wereldwijde epidemie valt het - gelukkig - alleszins mee. Toen het virus uitbrak konden de media u ook vertellen dat het waarschijnlijk - wereldschaal, niet in die Afrikaanse landen als zodanig - met een sisser zou aflopen, maar ze hebben dat bewust niet gedaan; zo konden ze er namelijk snel wat extra geld mee verdienen. In dit geval was de één zijn dood dus letterlijk de ander zijn brood. Nou ja, of zijn Mercedes.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten