Een doorbraak in de strijd tegen de vermogensrendementsheffing: het is "oneigenlijke ontneming" aldus de advocaat generaal

Geen categoriefeb 16 2016, 13:00
De advocaat-generaal kon vandaag weleens de populairste man in Nederland zijn.
In een advies aan de Hoge Raad laat hij namelijk weten dat de vermogensrendementsheffing in zijn ogen onmiddellijk moet worden worden afgeschaft. De Telegraaf legt uit:

„Willekeur”, „oneigenlijke ontneming”. Het zijn slechts enkele kwalificaties voor de verguisde vermogensrendementsheffing die uitgaat van een fictief rendement op vermogen van 4 procent.

Mensen die zeer verschillende resultaten behalen op hun vermogen, betalen toch hetzelfde percentage belasting.

Deze heffing gaat uit van een fictief gemiddelde, er wordt niet gekeken naar de daadwerkelijk behaalde resultaten. En dat slaat natuurlijk nergens op, vindt ook de advocaat-generaal.
Daar komt nog eens bij, legt hij uit, dat de heffing in tegenspraak is met het recht op eigendom, wat wellicht het belangrijkste recht is dat we hebben naast de vrijheid van religie en de vrijheid van meningsuiting, welke feitelijk aan elkaar gekoppeld zijn. Jij en ik mogen immers zelf bepalen wat we met onze bezittingen doen en of we investeren en, zo ja, waarin. Het kan niet zo zijn dat de overheid bepaalt dat we op een andere manier meer winst hadden kunnen hebben en ons vervolgens op die manier belast.
Goed nieuws dat de advocaat-generaal zich tegen deze wurgheffing keert, zeker ook omdat de Hoge Raad zijn adviezen bijna altijd aanneemt. En schandalig dat de politiek hier uit vrije wil nog niets aan heeft gedaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten