Een doorbraak in de strijd tegen de vermogensrendementsheffing: het is "oneigenlijke ontneming" aldus de advocaat generaal

Een doorbraak in de strijd tegen de vermogensrendementsheffing: het is "oneigenlijke ontneming" aldus de advocaat generaal

De advocaat-generaal kon vandaag weleens de populairste man in Nederland zijn.

In een advies aan de Hoge Raad laat hij namelijk weten dat de vermogensrendementsheffing in zijn ogen onmiddellijk moet worden worden afgeschaft. De Telegraaf legt uit:

„Willekeur”, „oneigenlijke ontneming”. Het zijn slechts enkele kwalificaties voor de verguisde vermogensrendementsheffing die uitgaat van een fictief rendement op vermogen van 4 procent.

Mensen die zeer verschillende resultaten behalen op hun vermogen, betalen toch hetzelfde percentage belasting.

Deze heffing gaat uit van een fictief gemiddelde, er wordt niet gekeken naar de daadwerkelijk behaalde resultaten. En dat slaat natuurlijk nergens op, vindt ook de advocaat-generaal.

Daar komt nog eens bij, legt hij uit, dat de heffing in tegenspraak is met het recht op eigendom, wat wellicht het belangrijkste recht is dat we hebben naast de vrijheid van religie en de vrijheid van meningsuiting, welke feitelijk aan elkaar gekoppeld zijn. Jij en ik mogen immers zelf bepalen wat we met onze bezittingen doen en of we investeren en, zo ja, waarin. Het kan niet zo zijn dat de overheid bepaalt dat we op een andere manier meer winst hadden kunnen hebben en ons vervolgens op die manier belast.

Goed nieuws dat de advocaat-generaal zich tegen deze wurgheffing keert, zeker ook omdat de Hoge Raad zijn adviezen bijna altijd aanneemt. En schandalig dat de politiek hier uit vrije wil nog niets aan heeft gedaan.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer