Een klein eiland vs. de macht van Brussel

Geen categoriejul 05 2013, 15:15
Nota bene de kleinste lidstaat van de EU neemt het heft in eigen handen en daagt Brussel uit voor een 'power race.'
Het is ongelooflijk. Terwijl premier Rutte (als onderhandelaar namens een middelgroot land) in Brussel altijd op z'n best een halfbakken compromis voor elkaar weet te boksen, tekent Malta gewoon een oorlogsverklaring met Van Rompuy en zijn kornuiten. Lees maar:

Prime Minister Joseph Muscat this morning phoned EU Council president Herman Van Rompuy to give him formal notice that Malta will use its powers to demand solidarity on immigration.

"This is not business as usual," Dr Muscat told the press at the door of Castille this morning following the arrival of almost 300 immigrants.

He said he wanted the same solidarity that the EU showed in the banking crises and other issues.

"This is the Mediterranean crisis," he said, stressing that he would defend the national interest.

Describing the arrivals as "illegal immigrants", Dr Muscat said Malta would be compassionate with the weak but strong with politicians. He said he did not mind being labelled "hard" or "heartless" on the issue.

He said the immigrants were rescued because of the exceptional circumstances where a boat was sinking with women and children on board as well as two people onboard with gunshot wounds.

Kortom: Muscat is op oorlogspad. Nu ben ik het niet helemaal eens met z'n talking point dat illegale immigratie naar Malta een probleem is waar de hele EU voor zou moeten opdraaien, maar ik bewonder zijn moed en onbevreesdheid. Hij staat simpelweg voor het nationale belang van het land waarvan hij minister-president is, en heeft gewoon maling aan andere visies en inbrengen. Andere landen en organisaties moeten maar voor hun belang opkomen; Muscat gaat in ieder geval alleen voor het belang van Malta. Een nuchtere kijk op buitenlandse politiek, en eentje die het waarschijnlijkst is om resultaten op te leveren voor je eigen bevolking.
Brussel heeft inmiddels kennis genomen van het Maltese verzet, en eurocommissaris Malmström heeft zelfs al gereageerd op de 'ongehoorzaamheid' van Muscat. Ook zij kreeg daarop hard om de oren:

In responding to a comment by European Commissioner Cecilia Malmström that Malta's migrant arrivals had not reached an alarming rate, Muscat was quick to respond to the press that the Commissioner should offer to have her home country Sweden accept Malta's arrivals.

Nogmaals, met het doel van Muscat ben ik het niet eens (spreiding van immigranten over alle EU-lidstaten), maar ik heb veel respect voor de middelen en tactieken die hij inzet. Hij is niet bang het onderwerp van een relletje te worden; en terecht. Politiek is niet voor bange mensen, en tegen Brussel moet je gewoon een vuist maken. Als je zwakte toont, walst de EU je gewoon plat. Harde taal is de enige taal die daar verstaan wordt.
Ik hoop dus dat Nederland dit ook eens gaat proberen. Klaar met dat gezapige gedoe en iedere keer die "enorme tegenzin" waarmee ons land toch weer geld in bodemloze knoflookputten stort. Als je iets wil van de EU, moet je gewoon op oorlogspad gaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten