Een tsunami van jihadisten: Londen geeft toe dat er 23.000 Britse extremisten zijn

Geen categoriemei 29 2017, 12:00
Britse bronnen bij de overheid hebben toegegeven dat er niet 3.000, maar 23.000 islamistische extremisten in de gaten worden gehouden.
Tot voor kort werd het publiek verteld dat er 3.000 jihadisten in Groot-Brittannië waren. 500 daarvan zouden in de gaten worden gehouden door MI5. Maar nu geven de Britse autoriteiten toe dat de werkelijke cijfers veel hoger -- en schokkender -- zijn. Nog eens 20.000 individuen worden gezien als een "risico" voor de veiligheid vanwege hun religieuze en ideologische opvattingen.
De slachter van Manchester, Salman Abedi, was één van die individuen. Helaas werd er verder weinig gedaan met de informatie dat hij een extremist was omdat "de middelen beperkt waren" van de inlichtingendiensten en de politie. Daardoor kon hij zijn vreselijke aanslag alsnog plegen, terwijl bekend was wie hij was en waar hij in geloofde.
https://twitter.com/Nigel_Farage/status/868243256219504640
En Abedi was niet de eerste voor wie dat geldt. Hetzelfde kan gezegd worden over Khalid Masood, die in maart van dit jaar een aantal voetgangers doodreed en een politieagent neerstak bij Westminster. Ook hij werd niet actief in de gaten gehouden terwijl de autoriteiten wisten dat hij een gevaar voor de veiligheid vormde.
Nu weten we dus waarom die twee moordenaars -- Masood en Abedi -- aan surveillance konden ontsnappen: er zijn zoveel extremisten in Groot-Brittannië dat ze niet allemaal in de gaten gehouden kunnen worden.
Geen wonder dus dat na de aanslag van Abedi opeens de ene na de andere wannabe terrorist opgepakt wordt: je kunt de straat niet over in Londen of je struikelt over een radicale gek.
Expert Anthony Glees van het Centre for Security and Intelligence Studies zegt dan ook geheel terecht dat er nu op grote schaal moet worden ingegrepen. "Dat er 23.000 potentiële moordenaars rondlopen is angstaanjagend. We moeten MI5 verdubbelen, net zoals we in de Tweede Wereldoorlog deden, en het aantal agenten dat zich bezighoudt met inlichtingenwerk moet met enkele duizenden verhoogd worden," stelt Glees.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten