EenVandaag-journo klaagt en zeurt over Maxima's ontmoeting met Saoedische kroonprins: "Blunder!"

Geen categoriejul 01 2019, 12:00
Hij wordt van repliek gediend door de oprichter van De Nederlandsche Leeuw.
EenVandaag-journalist Marc Belifante heeft op Twitter hard uitgehaald naar koningin Maxima, minister Stef Blok en premier Mark Rutte. Dit vanwege de ontmoeting die de koningin had met Mohammed Bin Salman (MBS), de Saoedische kroonprins.
"Pijnlijk dat Ned @ministerBlok en @MinPres Maxima een gesprek laten aangaan met Saudische kroonprins," aldus Belifante. "Een land dat de journo Khashoggi in ambassade Istanbul verdooft. Afvoert, vermoord [sic], en in stukken zaagt. Waarom brengt Ned haar in zo'n situatie." Hij sluit zijn tweet vervolgens af met de hashtag #blunder.
https://twitter.com/BelinfanteMarc/status/1145406253100883969
Zoals OpinieZ-columnist en oprichter van De Nederlandsche Leeuw Rutger van den Noort terecht stelt is die klacht ongegrond. "Wat is het Nederlands belang van Khashoggi?" vraagt hij Belifante:
https://twitter.com/RutgervdNoort/status/1145407446741110785
Die laatste reageert met een moreel appèl:

1) Er is een menselijk belang. 2) Ik ben journo en heb dus te maken met een collega, die een ambassade in gaat daar wordt verdooft [sic], dan heimelijk wordt afgevoerd, vermoord en in stukken wordt gezaagd. Ik vind dat leden van ons koningshuis daar niks te zoeken hebben.

Van den Noorts reactie is perfect:
https://twitter.com/RutgervdNoort/status/1145422315259420673
"Leer nou eens machtspolitiek denken. Alsof op globale schaal moraal er toe doet. En ik heb respect voor hem [Khashoggi], zeg ik ook, maar ik kijk er met een zekere distantie naar zonder activistische inslag."
Zo is het precies. Buitenlands beleid gaat over de belangen van Nederland. Ons land is er totaal niet mee gediend om hier een halszaak van te maken. Khashoggi is dood. De manier waarop hij gestorven is -- vermoord! -- is absoluut vreselijk. MSB en zijn vrienden zijn overduidelijk immorele moordenaars.
Maar is Nederland er bij gebaat om dit hoog op te spelen? Dient dat onze belangen? Natuurlijk niet. Wij hebben er helemaal niets aan. Khashoggi was geen Nederlander, de moord vond niet plaats in Nederland, onze belangen hebben er niets mee van doen.
Dat Turkije furieus heeft gereageerd is logisch. De man werd in dat land vermoord. Als Turkije zijnde moet je dan actie ondernemen. Je kunt een ander regime niet zomaar even mensen op jouw grondgebied laten vermoorden (en hun dode lichamen vervolgens laten dumpen). Maar Nederland heeft er niets mee te maken.
Het is één van de grote zwaktes van de huidige elites: dat gemoraliseer steeds weer. En het ergste van alles? Geen enkel ander land en volk trapt erin. Gemoraliseer leidt namelijk altijd tot hypocrisie. En laat dat nou net de belangrijkste klacht zijn van andere landen over Europese landen: de onuitstaanbare hypocrisie.
Mee ophouden dus. Buitenlands beleid moet erop gericht zijn om Nederlanders én de Nederlandse belangen te verdedigen / dienen. That's all.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten