Egyptische demonstranten weigeren akkoord te gaan met compromis

Geen categorieapr 09 2011, 19:00
Ze eisen dat Hosni Mubarak - ten koste van alles - vervolgd wordt.
Tienduizenden oppositieleden protesteerden vandaag op het, onderhand bekende, Tahrirplein in de hoofdstad Caïro. Zij vinden het namelijk maar niets dat het leger ex-president Hosni Mubarak niet vervolgt.
Afgelopen nacht braken er al gevechten en rellen uit toen soldaten de demonstranten wilden laten vertrekken. Vandaag waren er geweerschoten te horen. Tenminste twee mensen zijn gedood. Ook zouden er vijftien gewonden zijn.
Het is best begrijpelijk dat de demonstranten willen dat Mubarak - die toch vrij corrupt was en die critici met behulp van de veiligheidsdiensten de mond snoerde - gestraft wordt voor zijn misdaden. Zeker zij die direct geleden hebben onder het juk van zijn regime zullen 'gerechtigheid' of zelfs wraak willen.
Maar een dergelijke actie is allerminst in het belang van Egypte. Feitelijk is niemand gediend bij een dergelijke rechtszaak. Mubarak zou tijdens zo'n zaak te veel informatie prijsgeven. Zijn politieke bondgenoten en, jawel, het leger zouden ongetwijfeld in de problemen komen. Daar komt bij dat zijn échte bondgenoten echt niet akkoord gaan met vervolging van hun voormalige leider. Ze zijn veel te bang dat zij er op een later tijdstip ook aan zullen moeten geloven. En dat willen ze ten koste van alles voorkomen.
Egypte heeft nu aan drie dingen behoefte: democratisering, een seculiere overheid en, natuurlijk, aan rust. Dat moet genoeg zijn, ook voor de demonstranten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten