Eiercrisis heeft eindelijk ook Brussel bereikt, EU bemoeit zich er mee. Gaap.

Geen categorieaug 11 2017, 11:00
Al een paar weken is Nederland in de ban van de zogenaamde Eiercrisis.
Het begon met de mededeling van de NVWA (Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit) dat in Nederlandse eieren het verboden middel Fipronil was aangetroffen. Dat leverde dit artikel op De Dagelijkse Standaard op. Fipronil, voor wie alles gemist heeft, is een pesticide dat wordt gebruikt om bloedluizen bij kippen te bestrijden. Ook in de meeste anti-vlooienmiddelen voor katten en honden zit Fipronil.
Inmiddels worden duizenden eieren (preventief) geruimden verkeren veel pluimveehouders in grote onzekerheid. Onder andere op de Veluwe, waar veel kippenboeren zijn gevestigd vallen grote klappen. Een groot deel van de inkomsten valt weg voor deze boeren omdat eieren vernietigd moeten worden.
https://twitter.com/bgmscherpenzeel/status/894580215267164165
Je vraagt je af hoeveel tijd het kost om een ei te testen op Fipronil. De foto's in onderstaande tweet laten pijnlijk zien met hoeveel eieren zo'n pluimveehouder eigenlijk blijft zitten. Meer dan een miljoen eieren.
https://twitter.com/Marielle_Schalk/status/893076386801475584
Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de verkoop van het bestrijdingsmiddel is ChickFriend uit Barneveld. De twee bestuurders van ChickFriend, Martin van de B. uit Barneveld en Mathijs IJ. uit Nederhemert, zijn aangehouden op verdenking van het in gevaar brengen van de volksgezondheid. Het Reformatorisch Dagblad sprak met een veearts die diverse kippenboeren waarschuwde voor het bestrijdingsmiddel van ChickFriend. Dat het middel zo lang werkte was op zich al onwaarschijnlijk, omdat legale bestrijdingsmiddelen veel korter werkzaam zijn.
Waar de eierkwestie inmiddels tot veel gesteggel over de grenzen heeft geleid, bemoeit nu de Europese Commissie zich er mee. Waar consumenten, maar vooral de gedupeerde pluimveehouders in spanning wachten op een oplossing, stelt Eurocommissaris Vytenis Andriukaitis uit Litouwen een topoverleg voor. Dat moet plaatsvinden voor eind september. Hoe ver kun je achter de feiten aanlopen? En dan voegt hij er nog een poepsaai cliché aan toe:

„Elkaar beschuldigen brengt ons nergens”, zegt de Litouwer in een verklaring. „We moeten samenwerken om hieruit lering te trekken, in plaats van energie te verliezen door met de beschuldigende vinger te wijzen.”

Vytenis kan beter nog een paar maanden op vakantie gaan. De eerste zorg is dat er weer veilige eieren verkocht kunnen worden zodat de kippenboer weer omzet kan draaien en de gewone man weer een cake kan bakken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten