shutterstock 1438625222

EIN-DE-LIJK: Sudan maakt vrouwenbesnijdenis strafbaar. 3 jaar cel voor gekken die meisjes verminken!

Geen categoriemei 02 2020, 9:23
Het had natuurlijk al lange tijd geleden moet gebeuren, maar hé, beter laat dan nooit: het Afrikaanse land Sudan heeft vrouwenbesnijdenis officieel illegaal gemaakt. Mensen die deze vreselijke verminking uitvoeren op meisjes -- of die daarbij betrokken zijn -- kunnen maximaal drie jaar gevangenisstraf krijgen.
Volgens de Verenigde Naties zijn 9 op de 10 vrouwen tussen de 14 en 49 jaar oud besneden in Sudan. Denk daar even goed over na: bij 87% van de Sudanese vrouwen zijn de buitenste én de binnenste schaamlippen weggehaald. In sommige gevallen geldt dat ook voor de clitoris.
Ongelooflijk.
Gamal Ahmed, een vooraanstaand lid van de Sudanese gemeenschap in Nederland volgens de NOS, is dolblij dat Sudan nou eindelijk in actie is gekomen tegen deze overduidelijke misdaad tegen de menselijkheid. "Voor mij persoonlijk staat dit gelijk aan marteling, als je kijkt wat voor ellende meisjes over zich heen krijgen ze moeten hier mee leven," aldus Ahmed. Daar voegt hij voor de goede orde aan toe dat deze 'traditie' al duizenden jaren bestaat, al voor de opkomst van de islam. ""Maar in de Hoorn van Afrika is dit traditie. Het gebeurt er al duizenden jaren. Mensen maken vaak de link tussen de islam en meisjesbesnijdenis, maar dat is een groot misverstand. Daar heeft het niets mee te maken."
In totaal zijn er nu 200 miljoen vrouwen besneden in de wereld.
De reden dat dit nu eindelijk illegaal is verklaard in Sudan? Massademonstraties van vrouwen. Door initiatief te nemen -- door massaal de straat op te gaan -- hebben zij ervoor gezorgd dat dictator Bashir afgezet werd door het leger en nu dat vrouwenbesnijdenis ein-de-lijk bij wet verboden is gemaakt.
Zo zie je maar weer: als vrouwen -- en burgers in het algemeen -- écht in opstand komen kunnen ze heel wat voor elkaar krijgen.
Omdat de gezondheid van ónze lezers ons wél kan bommen hebben wij gepartnerd met Stil.nl om u in staat te stellen om — ondanks de zogenaamde schaarste waar minister Hugo de Jonge het deze week over had — tóch beschermende mondkapjes aan te kunnen schaffen. Overal adviseren overheden burgers om mondkapjes te dragen. In België, Amerika en Duitsland, bijvoorbeeld. In veel andere landen is het dragen ervan zelfs verplicht (Oostenrijk, Turkije). Volgens De Jonge is er een “schaarste,” maar die is er alleen als je je afhankelijk opstelt van onze luie regering. Als je op onze eigen ondernemers vertrouwt zijn er juist wél genoeg mogelijkheden. Via Stil.nl kun je voor 29,95 euro 20 beschermende mondkapjes kopen. Voor 39,95 euro heb je zelfs 10 KN95-mondkapjes. Want ja, ze werken volgens steeds meer experts wel degelijk. Ze vertragen de verspreiding van het virus waarschijnlijk én verminderen mogelijkerwijs zelfs de ernst van de besmetting. Daarom zeg ik: doen!
Volg mij op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten