Eindelijk: moslimstaten vormen coalitie om terrorisme "van de aardbodem te vegen"

Geen categorienov 27 2017, 9:00
Het gaat eindelijk los.
Onder leiding van de nieuwe Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman heeft de 'islamitische wereld' een coalitie in elkaar gezet die de strijd moet aangaan tegen het terrorisme. MBS, zoals de prins bekend staat, kondigde dat gisteren zelf aan in Riyadh, de hoofdstad van zijn land.
De Islamitische Militaire Antiterreurcoalitie bestaat in totaal uit 41 landen. Hoewel je er, gezien de voorname rol van Saoedi-Arabië, automatisch vanuit gaat dat de coalitie zich vooral op sjiitisch terrorisme richt valt dat mee. MBS haalde gisteren namelijk hard uit naar de soennitische gekken die dit weekend een vreselijke aanslag pleegden op een soefi-moskee in Egypte. Daarbij kwamen 305 mensen om.
De kroonprins noemde die aanslag "een pijnlijk incident dat ons op indringende wijze aan het gevaar van het radicale extremisme herinnert." Let wel, hij gebruikt dus termen als "radicale extremisme." Alleen dat is al een doorbraak.
Het doel van de IMA is om "terroristen van de aardbodem te vegen." Dat is nog eens ferme taal. En ja, het werd tijd dat de 'islamitische wereld' zo'n coalitie in elkaar zetten, maar hé, liever laat dan nooit.
Is alles daar dan mee gezegd? Helaas niet. Hoewel de aankondiging mooi en hoopgevend is moeten Saoedi-Arabië en de andere landen de daad immers nog wel even bij het woord voegen. Saoedi-Arabië heeft decennialang een behoorlijk radicale vorm van het islamisme, het Wahabisme, overal ter wereld verspreid. Al Qaeda en ISIS zijn beide organisaties die voortkomen uit dat extreem fundamentalistische gedachtegoed. Als MBS terrorisme écht wil bestrijden moet hij er dus niet alleen voor zorgen dat terroristische organisaties opgejaagd worden in het Midden-Oosten, maar ook dat zijn eigen land ophoudt met het exporteren van het Wahabisme.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten