Eindelijk! Staatssecretaris Paul Blokhuis wil 113 instellen als het nummer voor zelfmoordpreventie

Eindelijk! Staatssecretaris Paul Blokhuis wil 113 instellen als het nummer voor zelfmoordpreventie

Voor mensen die overwegen om zelfmoord te plegen, is er een nummer dat ze kunnen bellen: 0900 0113. De 113 Zelfmoordpreventie biedt hulp aan mensen met suïcidale gedachten. Er is echter verwarring ontstaan omtrent dit nummer. Vanwege de naam van de hulplijn, denken mensen dat het telefoonnummer 113 is, maar dit is niet het geval.

Zo is het nu voor de tweede keer gebeurd dat iemand in psychische nood 113 heeft ingetikt op z'n telefoon, terwijl dit nummer nog helemaal niet bestaat. En dat alles binnen een paar maanden tijd. Zo heeft in juli een 61-jargie man het nummer vier keer proberen te bellen, waarna hij twee dagen later een einde aan z'n leven maakte. Eind september overkwam dit ook een 26-jarige vrouw uit Winschoten, die het nummer drie keer heeft geprobeerd te bellen.

Maar het meest opmerkelijke van de hele kwestie is wel het volgende: volgens de Volkskrant blijkt dat veel hulpverleners tot voor kort nog helemaal niet op de hoogte waren van het juiste telefoonnummer.

"Ik denk dat heel veel psychiaters het juiste nummer niet kennen’, zegt Elnathan Prinsen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP). ‘Zelf zou ik het ook moeten opzoeken.’ De NVvP heeft haar leden inmiddels op het goede nummer gewezen."

Dit is uiteraard erg schokkend. Het is natuurlijk allemaal erg triest en verdrietig. Zo vindt ook Staatssecretaris Blokhuis, die deze incidenten betitelde als 'vreselijk'.

"Ik ben zeer gemotiveerd om ervoor te zorgen dat mensen die suïcidale gedachten hebben zo snel en eenvoudig mogelijk hulp en steun kunnen krijgen."

Daar komt nog eens bovenop dat 113 Zelfmoordpreventie al eerder aan de bel getrokken heeft omtrent deze kwestie. Zo heeft de zelfmoordpreventielijn meerdere malen op de deur geklopt met de vraag of het huidige nummer gewijzigd kon worden. En nadat deze twee incidenten de revue hebben gepasseerd, wil de staatssecretaris nu ineens 'versneld' uitzoeken of dit mogelijk is. Gelukkig liggen er in de tussentijd al wat oplossingen op tafel.

"Binnen twee weken moeten providers in elk geval zorgen dat iedereen die naar 113 belt via een bandje het juiste nummer hoort. Er moet ook snel gezorgd worden dat hulpverleners beter op de hoogte zijn van het goede nummer."

Laten we in godsnaam hopen dat er snel een wijziging van het telefoonnummer wordt doorgevoerd, zodat de momentele verwarring zal verdwijnen. Hopelijk voegt Blokhuis de daad bij het woord!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
zelfmoord Paul Blokhuis

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties