Eindstand horrorwinter 2018 in Oostvaardersplassen: 2700 herten, 70 runderen en 450 paarden vermoord en verhongerd

Geen categoriemei 07 2018, 20:00
In totaal zijn er afgelopen najaar meer dan 3200 (!) dieren om het leven gekomen in het dierenconcentratiekamp Oostvaardersplassen. Het overgrote deel van die gestorven beesten zijn edelherten. 89% van de doden kwamen voor de rekening van jagers: zij schoten zo'n 2800 beesten dood om ze uit hun lijden te verlossen.
In het concentratiekamp voor wilde dieren, de Oostvaardersplassen, wordt het nu ook eindelijk zomer en dat betekent dat de nog bestaande kuddes aldaar eindelijk een beetje kunnen overleven zonder massaal van de honger om te komen. Of te worden doodgeknald door een jager, natuurlijk. Want beide zaken zijn flink aan de orde geweest afgelopen winter. Meer dan 3000 dieren hebben de lente niet gehaald. Zo'n 10% kwam om van de honger, maar een ruime 90% is gewoon keihard doodgeschoten:

"Afgelopen winter zijn in natuurgebied De Oostvaardersplassen 3226 grote grazers doodgegaan. 89 procent van de dieren werd afgeschoten. De populatie grote grazers in het gebied is op dit moment ongeveer op hetzelfde niveau als in 2002, meldt Staatsbosbeheer.

Het gaat om 2684 edelherten, 75 runderen en 467 paarden in de winterperiode, van 1 december tot 30 april. Volgens Staatsbosbeheer was de conditie van veel dieren te slecht om het einde van de winter te halen en werden ze daarom afgeschoten."

Dat zijn gigantische getallen, want in het hele "natuurpark" zijn nu nog maar zo'n 2000 wilde dieren over. En ook de huidige populatie kijkt aan tegen een flinke nieuwe uitroeiingsslag, want een ingehuurde onderzoekscommissie heeft geadviseerd om terug te gaan naar niet meer dan 1100 dieren op de hele Oostvaardersplassen. Degenen die zich dus door de hongerwinter van 2018 hebben geslagen, lopen dus alsnog het risico om in de loop van het jaar om zeep te worden geholpen.
Maar niet getreurd: het hoort er allemaal bij, want dit is gewoon de natuur, jongens! Ondanks dat als het aan de 'natuur' had gelegen het hele gebied nog een zee was geweest, is de huidige doodscultuur juist wat Moeder Aarde wilt. Dus voor de goede zaak gaat de provincie Flevoland gewoon verder met het beleid: al die heckrunderen massaal laten sterven van de honger en ze daarna vol lood pompen. Dat is voor iedereen het beste. Heus waar!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten