En nu wegwezen! Islamitische stichting mag Rotterdamse school niet meer gebruiken als moskee

Geen categoriesep 01 2017, 21:00
De Turkse stichting moet het pand voor 6 september verlaten.
Dikke pech voor de Turks-islamitische stichting Milli Görüs Ayasofya. De stichting moet een schoolgebouw dat dienst deed als tijdelijke moskee deze week verlaten op last van de gemeente Rotterdam. De stichting, onderdeel van de fel anti-Westerse Milli Görüs-beweging, gebruikte het pand sinds 2014 toen hun toenmalige moskee moest worden gesloopt wegens asbestvervuiling. De Turkse moslims kregen van de gemeente tot 1 september 2016 om een miljoen euro op te halen voor de bouw van een nieuwe moskee, anders zou de vergunning worden ingetrokken.
Intussen is het 2017, en die moskee staat er nog steeds niet. De gemeente Rotterdam is het zat dat de moslimstichting na drie jaar nog in het oude schoolgebouw zit, en heeft hen gemaand om het pand vóór 6 september te verlaten. Het moet afgelopen zijn met die tijdelijke moskee, vindt de gemeente. Je zou zeggen dat dat een redelijke eis is: in drie jaar had de Turkse stichting makkelijk een nieuwe moskee kunnen bouwen of een eigen onderkomen kunnen zoeken. Maar Milli Görüs is woest: ze willen het pand niet verlaten en hebben bezwaar aantgetekend bij de gemeente, schrijft de Moslimkrant.
Kennelijk heeft dat bezwaar niets uitgehaald, want het ziet ernaar uit dat het oude schoolgebouw vanaf 6 september niet meer dienst zal doen als moskee. De gemeente heeft de huur opgezegd. En dat is maar goed ook: de gemeente hoort geen onderdak of steun te bieden aan islamitische organisaties - geloof is een zaak van de gelovigen zelf, niet van de overheid. Bovendien gaat het hier ook nog eens om een moskee die gelieerd is aan een zeer anti-Westerse groepering. Milli Görüs gelooft dat de islamitische wereld ten onder gaat vanwege 'onreine' Westerse invloed. De beweging streeft een islamitische gemeenschap na die vrij is van dat soort invloeden.
Zulke denkbeelden staan haaks op integratie in de Nederlandse samenleving. De Milli Görüs-moslims willen niet meedoen in de samenleving maar keren zich er juist faliekant tegen. Dat soort radicale opvattingen kunnen we hier niet gebruiken. Wegwezen dus uit dat schoolgebouw!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten