En nu wegwezen! Islamitische stichting mag Rotterdamse school niet meer gebruiken als moskee

En nu wegwezen! Islamitische stichting mag Rotterdamse school niet meer gebruiken als moskee

De Turkse stichting moet het pand voor 6 september verlaten.

Dikke pech voor de Turks-islamitische stichting Milli Görüs Ayasofya. De stichting moet een schoolgebouw dat dienst deed als tijdelijke moskee deze week verlaten op last van de gemeente Rotterdam. De stichting, onderdeel van de fel anti-Westerse Milli Görüs-beweging, gebruikte het pand sinds 2014 toen hun toenmalige moskee moest worden gesloopt wegens asbestvervuiling. De Turkse moslims kregen van de gemeente tot 1 september 2016 om een miljoen euro op te halen voor de bouw van een nieuwe moskee, anders zou de vergunning worden ingetrokken.

Intussen is het 2017, en die moskee staat er nog steeds niet. De gemeente Rotterdam is het zat dat de moslimstichting na drie jaar nog in het oude schoolgebouw zit, en heeft hen gemaand om het pand vóór 6 september te verlaten. Het moet afgelopen zijn met die tijdelijke moskee, vindt de gemeente. Je zou zeggen dat dat een redelijke eis is: in drie jaar had de Turkse stichting makkelijk een nieuwe moskee kunnen bouwen of een eigen onderkomen kunnen zoeken. Maar Milli Görüs is woest: ze willen het pand niet verlaten en hebben bezwaar aantgetekend bij de gemeente, schrijft de Moslimkrant.

Kennelijk heeft dat bezwaar niets uitgehaald, want het ziet ernaar uit dat het oude schoolgebouw vanaf 6 september niet meer dienst zal doen als moskee. De gemeente heeft de huur opgezegd. En dat is maar goed ook: de gemeente hoort geen onderdak of steun te bieden aan islamitische organisaties - geloof is een zaak van de gelovigen zelf, niet van de overheid. Bovendien gaat het hier ook nog eens om een moskee die gelieerd is aan een zeer anti-Westerse groepering. Milli Görüs gelooft dat de islamitische wereld ten onder gaat vanwege 'onreine' Westerse invloed. De beweging streeft een islamitische gemeenschap na die vrij is van dat soort invloeden.

Zulke denkbeelden staan haaks op integratie in de Nederlandse samenleving. De Milli Görüs-moslims willen niet meedoen in de samenleving maar keren zich er juist faliekant tegen. Dat soort radicale opvattingen kunnen we hier niet gebruiken. Wegwezen dus uit dat schoolgebouw!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties