EO-presentator Tijs van den Brink bekent grote fout: "ik heb gesnoept tijdens de ramadan!"

EO-presentator Tijs van den Brink bekent grote fout: "ik heb gesnoept tijdens de ramadan!"

EO-coryfee Tijs van den Brink heeft wel een hele grote fout gemaakt. Hij heeft namelijk tijdens de ramadan tóch iets gegeten.

Wie dit leest zal aanvankelijk denken: "Nou en?" Maar zo'n kleinigheid is het dus niet. Tijs heeft zich vrijwillig opgeofferd om twee dagen lang de ramadan in acht te nemen. Met alles er op en er aan. Voor het programma 'Tijs en de ramadan' voegde Tijs van den Brink zich twee volle dagen naar de islamitische wetgeving.

Alsof heel Nederland in de aanloop naar de islamitische vastenmaand daar nog niet genoeg over had gehoord en gelezen, doet de Evangelische Omroep er nog even een toegift achteraan. Als de ramadan ten einde is laat de EO ons nog even in de ramadan-keuken kijken. Om, zoals Tijs dat zelf zei: "zorgen en angsten uit de EO-achterban te bespreekbaar te maken." Hoe hij dat doet? Door mee te vasten dus. En dat mislukt dan ook nog eens:

“Tijdens het laatste halfuur proefde ik terwijl ik kookte per ongeluk met mijn vinger van het eten om de smaakverhoudingen te controleren”, bekent hij in het AD. “De Marokkaanse vrouw die naast me stond slaakte een ijselijke kreet: wat doe je nou!? Uiteindelijk moesten we allemaal heel hard lachen.” Moslims moeten bij een vergissing een dag inhalen. “Maar dat hoefde van deze mensen niet.”

Nou Tijs, wat fijn zeg. Dat je gastheer je niet verplichtte om een dagje in te halen. Erg coulant, vind je ook niet?

Wat een poppenkast. Al decennia lang wonen moslims in Nederland en in 2017 gaat Tijs van den Brink nog even bij hen op visite om twee dagen mee te vasten. Denkt hij nu echt dat hij hierdoor de angsten en zorgen van zijn achterban wegneemt? Die reiken toch verder dan de perikelen rondom de ramadan, dunkt me! Iedereen weet best dat je aan moslims de beste buren kan hebben, dus dit gaat echt helemaal nergens over.

Alle goede bedoelingen ten spijt, maar deze mislukte omgekeerde integratie werkt alleen maar averechts. Op de site Nieuwwij.nl geven verschillende moslims namelijk precies het zelfde commentaar:

Raja Felgata, eindredacteur van de Kleurrijke 100, sprak over een omgekeerde integratie. “Migranten wonen al meer dan 50 jaar in Nederland, waarom nu pas kennismaken? Is het niet makkelijk scoren nu?” De hoofdredacteur van De Kanttekening, Mehmet Cerit, vraagt zich af welk type moslims Van den Brink zal benaderen, “de extremen of de grote onzichtbare middengroep?”

Makkelijk scoren, precies. Haal die zoetsappige docu maar snel van de buis Tijs. Nu kan het nog. Niemand zit er op te wachten namelijk.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
Tijs van den Brink Ramadan EO

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer