Er is een (half) zorgakkoord

Geen categorieapr 17 2014, 9:00
Witte rook! Men is er uit. Nou ja, soort van dan. De keuzevrijheid van patiënten moet voorop staan, zeggen CU en SGP, en dat zorgt toch voor problemen. En voor een halfbakken akkoord.
Het zorgakkoord is een soort van drietrapsraket. Pas hoorden we al dat men meer geld uit gaat geven aan de langdurige zorg. Deze zorg wordt overgeheveld van het Rijk naar de gemeente. Gisteravond kwam men weer naar buiten met een plan, maar men is er nog niet helemaal uit. Er liggen nog hobbels. Er zal in de toekomst nog steeds gesproken moeten worden tussen de partijen.
Men heeft gisteravond wel weer een stap(je) gezet. Belangrijkste afspraak die de VVD en de PvdA met D66, CU en SGP hebben gemaakt, is dat men vindt dat er bezuinigd moet worden op de zorg. Daarbij worden de afspraken die zijn gemaakt in het herfstakkoord gehandhaafd.
Zorgverzekeraars
De discussie zit hem nog steeds in de uitwerking van deze plannen. Waar is er geld te halen? Minister Schippers had een idee die maar liefst één miljard euro moest opleveren.

Eerder vandaag liepen de gesprekken vast op het plan van het kabinet om de zorgverzekeraars meer zeggenschap te geven over welke zorg patiënten vergoed krijgen. De coalitie denkt met die plannen 1 miljard te kunnen bezuinigen. ChristenUnie en SGP willen de keuzevrijheid van patiënten niet zomaar opgeven.

Intentie
Dit probleem is nog niet opgelost. CU en SGP willen dus wel die 1 miljard bezuinigen, maar als dat niet lukt met dit plan (omdat zij minder ver willen gaan) moet het geld maar ergens anders worden gezocht. In hoeverre het plan van Schippers overeind kan blijven? Dat staat nog niet vast. Die één miljard met dit plan halen, dat is niet waarschijnlijk. Waar dan extra geld vandaan moet komen? Daar is men ook nog niet uit. In die zin is men gisteravond niet heel veel opgeschoten. Men heeft hooguit de intentie uitgesproken om samen verder te gaan.
Voor de zomer gaan de partijen over het voorstel van minister Schippers discussiëren in de Kamer. Op de achtergrond zal er dan ongetwijfeld weer onderhandelt gaan worden tussen de partijen. Gezien de opstelling van de CU en de SGP is de kans groot dat er ergens anders geld moet worden gevonden om alsnog die één miljard euro besparingen te bewerkstelligen.
Al met al zijn de zorgpartijen gisteravond niet veel opgeschoten. Dat VVD, PvdA, D66, CU en SGP de intentie hebben om er met zijn vijven uit te komen, is al maanden duidelijk. De kans dat het kabinet op dit punt sneuvelt, is dan ook niet groot. De kans dat het u geld gaat kosten?
Die is wel groot.
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten