Er is niets tegen dubbele paspoorten

Geen categoriemrt 11 2011, 20:30
Veel gedoe over Petra Kouwenberg, die voor de PVV in de Gelderse Provinciale Staten wil gaan zitten en over een dubbel paspoort blijkt te beschikken. Tot haar eigen verbazing: zij verklaarde 'van haar stoel te zijn gevallen' bij het horen van het nieuws. Heel raar natuurlijk, want als je niet weet dat je een dubbel paspoort hebt, heb je iets te verbergen of ken je jezelf niet. De Arnhemse - zo worden mensen in de kranten genoemd als niet helemaal duidelijk is uit welk land ze komen; als er staat dat iemand 'Rotterdammer' is weet je ook meestal wel dat diegene niet helemaal Nederlands is - heeft verklaard onmiddellijk naar de Turkse ambassade te gaan om afstand te doen van haar Turkse nationaliteit (want een Zweedse is zij niet). Iedereen kent het standpunt van de PVV, die tegen dubbele paspoorten is, dus het is logisch dat de media weer 'beet' menen te hebben. Eerst maar eens zien hoe Geert zich hier weer uit redt. Als man met ruggengraat die nooit meerdere gezichten kent is hij daar heel bedreven in, dus dat gaat helemaal goedkomen.
Blijft de vraag wat er tegen dubbele paspoorten is. Volgens de PVV mag van mensen, en zeker mensen in een gekozen ambt, verlangd worden dat zij zich eenduidig tot Nederland bekennen. Een dubbel paspoort zou daarmee in strijd zijn. Dat zou kunnen, al klinkt het mij nogal kunstmatig in de oren. Als er nu al mensen met een dubbel paspoort, waaronder een Turks, voor de PVV kiezen, kruipt het bloed waar het niet kan gaan. Natuurlijk, Petra zegt dat ze het niet geweten heeft en Kouwenberg (ik las ook al 'Kouwenhoven') is een onberispelijke Nederlandse naam (al ken ik meer Couwenbergs), en ze wil ook gehoor geven aan de PVV-wens om één nationaliteit op te geven (uiteraard de Turkse), maar de kwestie laat ook zien dat loyaliteiten en paspoorten verschillende zaken zijn. Je kunt zelfs met een druppel Turks voor Geert zijn. Als dat kan, kan er heel veel en zien we pas echt hoeveel gezichten mensen kunnen hebben. Dat kan bedriegelijk zijn, maar bij paspoortkwesties geldt als vuistregel: al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel. Dat zagen we bij Ayaan Hirsi Ali - die als nieuwe medelander ook al heel graag van 'ons mooie Nederland' sprak en CDA en PvdA de les las omdat zij in 'het land van Ooit' waren blijven steken - en we zullen het nog veel vaker zien.
Ik ben vóór dubbele paspoorten, dat wil zeggen: ik ben tegen het verplicht kiezen voor enkel de Nederlandse nationaliteit. Als mensen dat uit vrije wil doen, is dat uitstekend, maar niet op commando van de overheid. Dat is niet liberaal (zoals het ook niet liberaal is als je je nationaliteit niet kunt opgeven, maar dat is een andere kwestie). Ik heb al eens uitgelegd dat het voor de PVV ook moeilijk wordt om 'crimineeltjes' naar het land van herkomst uit te zetten als zij alleen nog een Nederlands paspoort hebben, maar dat uitzetten is sowieso een moeilijke (theoretische) zaak. Juist in praktische zin kan een dubbel paspoort van groot nut zijn en zelfs levens redden. Nederlandse joden die ook over een Zwitsers paspoort beschikken, zouden wel gek zijn om dat op te geven. We leven steeds meer in een wereld die internationaal is en waarin het ook voor Nederlanders zelf aantrekkelijk kan zijn om een dubbel paspoort te verwerven. Wij kunnen toch ook met een buitenlander willen trouwen, met een Zweedse bijvoorbeeld, of een Turkse. Waarom moet de PVV daar moeilijk over doen? (Geert is zelf dacht ik met een Hongaarse.) En hoeveel voetballers zijn er niet die graag voor een ander land uitkomen en dan van nationaliteit wisselen? Moet kunnen, vind ik, en dan is het ook handig als je bijvoorbeeld een Italiaans en een Argentijns paspoort hebt. Trouwens, hoe zit dat met Máxima, moet die ook haar paspoort opgeven, of gelden er voor de toekomstige koningin andere wetten? En zo zijn er nog veel meer vragen te bedenken waarvoor één paspoort het slechtst denkbare antwoord is. De Partij van de Vrijheid, die Nederland terug wil geven aan de Nederlanders, maar individuele burgers het recht op een dubbel paspoort wil afpakken, mag Petra Kouwenberg dankbaar zijn. Zo leer je de zaken van meerdere kanten te bezien. Dat is liberaal. Behalve natuurlijk als er gelogen wordt, over de eigen identiteit en andere zaken. Dat mag niet. Hopelijk kan Petra over haar 'credentials' wel de nodige duidelijkheid verschaffen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten