Erdogan gooit olie op het vuur

Geen categoriejun 11 2013, 19:00
Politie in burger lijkt met brandbommen te gooien. Ook worden advocaten opgepakt en verwacht men voor vanavond een grote demonstratie.
Twee weken lang was het Taksimplein het eigendom, of beter gezegd, het domein van de demonstranten in Turkije. Deze tegenstanders van premier Erdogan moesten vanmorgen het Taksimplein opgeven. Met een enorme politiemacht, waterkanonnen en veel traangas werd een groot gedeelte van het plein ontruimd.
Tijdens deze ontruiming gingen de vele demonstranten niet zonder slag of stoot weg. Er werd met stenen gegooid, mensen vormden levende kettingen en er werd vooral veel geschreeuwd en geroepen. Ook werd er met brandbommen naar de politie gegooid. Aan deze brandbommen zit echter een naar luchtje. Een ooggetuige van het incident zegt tegen de Guardian dat de brandbommen niet werden gegooid door gewone demonstranten, nee, politie in burger zou op deze manier de demonstranten hebben proberen te provoceren.

About 10 people threw firebombs at the police vehicles. But they were bearing police guns. They were not protesters, they were civilian police – just to provoke people to attack police – but people didn’t do that. Actually they want to show protesters as violent people, but all the protesters left the square and went to Gezi Park.

Widespread
Hij is niet de enige. Op twitter gonsde het bericht vanmorgen en vanmiddag lang rond, en zoals een reporter van The Guardian het zegt, het is inmiddels een wijdverspreid vermoeden.

There is widespread suspicion that many of the clashes between police and "protesters" have been faked, with social media suggesting that some of those throwing molotov cocktails are agent provocateurs.

Vanmiddag werd de chaos in Turkije nog groter. Het lijkt erop dat Erdogan niet alleen zijn complete legertop in de gevangenis laat opsluiten. En hij laat het ook niet bij de vele journalisten die brommen in Turkse cellen. Vanmiddag werden zeker 50 advocaten van de demonstranten opgepakt in de rechtbank.

We were just gathering to make a press statement about Gezi Park and then the police attacked. It was very brutal. Now 49 lawyer friends are in custody and many are injured. They even kicked their heads. The lawyers were on the ground. They were hitting us, they were pushing. They built a circle around us and then they attacked.

Vakbond
In latere verslagen steeg het aantal advocaten dat was opgepakt. De vakbond van Turkse advocaten heeft tegen de Turkse krant Hurriyet gezegd dat zij zich na de gewelddadige arrestaties van advocaten in de rechtbank afvragen in wat voor een soort democratische staat zij leven.
Het lijkt erop dat deze twee acties in Turkije de boel niet hebben gesust, maar de gemoederen juist hoger doen oplopen. In die zin zijn deze acties van de politie (en Erdogan) heel stom. Met al hun waterkanonnen, arrestaties, provocaties en traangasbommen gooit de politie alleen maar meer olie op het vuur.
Duizenden mensen
Of het vuurtje een grote, uitslaande brand gaat worden, valt nog te bezien. We hoeven niet lang te wachten, de bezetters van het park hebben voor 20:00 een grote demonstratie afgekondigd. Dan zijn veel Turken klaar met werken en kan de onvrede worden geuit. De kans dat deze demonstratie een 'groot succes' wordt is groot. Inmiddels (18:00) hebben in Istanbul al duizenden mensen zich verzameld voor de betoging van vanavond.
Dat kan nog gezellig worden.
U kunt mij ook volgen op twitter onder de naam @MeijerHerman
Leest u hier mijn artikel van vanmiddag over Irak op het randje van een burgeroorlog
UPDATE Michael van der Galien:
Als u live wilt meekijken, klik dan op deze link. Hier is er nog één. Ter aanvulling op Herman: het gaat niet om 'duizenden', maar om vele tienduizenden op dit moment. Dat loopt nu razendsnel op. Je komt straks wel aan een honderdduizenden, mogelijk een miljoen of meer. Istanbul is een gigantische stad, en deze actie van Erdogan en co. lijkt alleen maar in méér verzet te resulteren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten