Erdogan wil macht nog meer vergroten door Syrische 'vluchtelingen' de Turkse nationaliteit te geven

Geen categoriejul 05 2016, 10:00
"Ik heb goed nieuws," aldus de Turkse president. "We gaan onze vrienden de mogelijkheid geven om, als ze dat willen, de Turkse nationaliteit te krijgen."
Binnenkort zal de minister van Binnenlandse Zaken mededelen hoe de Syriërs dat precies kunnen regelen. Dat soort informatie is broodnodig omdat het vooralsnog niet duidelijk is hoe lang het duurt voordat de 'vluchtelingen' de Turkse nationaliteit kunnen krijgen en aan welke eisen ze moeten voldoen.
Toen Turkije de grenzen openzette voor Syriërs en die laatsten massaal naar Turkije kwamen waarschuwde ik vrienden en kennissen dat dit betekende dat Erdogan van plan was om ze uiteindelijk de Turkse identiteit te geven zodat ze op hem en zijn AK Parti konden stemmen. Arabieren zijn immers veel conservatiever dan de gemiddelde Turk.
Sommigen waren het daarmee eens, maar anderen dachten dat het wel mee zou vallen.
Niet dus.
Dit was vanaf dag één het doel van Erdogan, daar kan niemand aan twijfelen. De Turkse president is compleet en totaal Machiavelliaans. Hij doet alleen dat waarmee hij zijn eigen macht kan vergroten.
Toen de burgeroorlog in Syrië net begon waren veel Turken er trots op dat ze hun zuiderburen hielpen. Nu denken ze daar heel anders over: in elke grote stad kun je nu Syrische bedelaars zien staan, hele dorpen en steden worden door ze overlopen, en ze kosten de Turkse staat bakken met geld.
Kortom, de gemiddelde Turk heeft het helemaal gehad met de Syrische 'gasten.'
Maar ja, hoewel je veel over Erdogan kunt zeggen -- dat hij een autocraat is, dat hij een islamist is, dat hij Machiavelliaans is, dat hij de vrijheid van meningsuiting volstrekt niet serieus neemt, dat hij er mede voor gezorgd heeft dat islamitische terroristische organisaties zo groot konden worden in Syrië) -- kun je niet beweren dat hij niet ontzettend snugger is. Hij weet maar al te goed dat deze Syrische nieuwkomers -- streng religieus, arm, nauwelijks opgeleid -- op hem zullen stemmen. Daar is het hem om te doen, en dat is dan ook de voornaamste reden dat hij miljoenen Syriërs naar Turkije liet komen.
Je valt nu al over bedelende Syrische vrouwen en kinderen. Kun je je voorstellen wat er gebeurt als mensen in Syrië nu horen dat ze relatief snel en gemakkelijk Turks kunnen worden? Voor hun maatstaven is Turkije modern en rijk, terwijl het een president heeft die uitgesproken conservatief-islamistisch is. Voor Syrische soennieten betekent dit: het paradijs. Misschien nog wel meer dan Europa.
Turken die niet Recep Tayyip Erdogan heten hebben er daardoor een enorm probleem bij.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten