Ernst Kuipers: 'Mogelijk moeten coronavaccinaties herhaald worden'

Ernst Kuipers: 'Mogelijk moeten coronavaccinaties herhaald worden'

Sander Terphuis (PvdA) op het strand. Bron: Screenshot Terphuis / YouTube (Creative Commons).

Maandagavond aan tafel bij Humberto Tan zei Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) dat het heel goed mogelijk is dat coronavaccinaties herhaald moeten worden. Dit zou zeker waarschijnlijk zijn als de bestaande vaccins uiteindelijk minder goed zouden werken tegen "varianten" van het virus.

"Het virus gaat niet meer weg. Het zou dus ook zo kunnen zijn dat je tegen herhaalde vaccinaties aanzit," aldus Kuipers. "We kijken nu heel blij als je eenmaal Janssen of tweemaal een van de andere hebt gehad, dan ben je klaar. Nou het zou goed kunnen dat je daarna opnieuw moet, of omdat de effectiviteit langzaam afneemt, of omdat er varianten komen waartegen ze minder goed beschermen."

Eerder beweerden critici van het vaccinatieprogramma al dat zulke vaccinaties uiteindelijk een jaarlijks fenomeen zouden worden als er eenmaal mee begonnen werd. Zij wilden daarom juist dat er ingezet werd op het ontwikkelen van medicijnen die gebruikt kunnen worden ná een coronabesmetting.

Verder zei Kuipers ook dat het een goed advies is van de Gezondheidsraad om mensen die één shot van het AstraZeneca-vaccin hebben gekregen, een tweede injectie te geven met een ander vaccin, namelijk dat van BioNTech/Pfizer. "Een verstandig advies," zegt Kuipers daarover.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties