Essalam Moskee in Rotterdam heeft weinig toekomst nu er geen geldschieter meer is

Geen categoriemrt 31 2018, 15:00
De grootste moskee van Nederland, de Essalam Moskee in Rotterdam, heeft geen betaalde werknemers meer. De enige persoon die nog 'werkt' in de moskee, is de imam. Die doet het vrijwillig. De Arabieren hebben hun handen afgetrokken van het gebouw en het project na veel interne ruzie met de 'Marokkaanse gemeenschap'.

Vanaf het begin was er argwaan over de buitenlandse inmenging; gevreesd werd dat Arabieren een strenge islam zouden bepleiten. Het botste al snel met de Marokkaanse moskeegangers, een conflict dat nog altijd voortduurt. De ‘Marokkanen’ vinden dat de ‘Arabieren’ hun moskee hebben gekaapt en dat ze geen invloed meer hebben. De rechtbank in Rotterdam gaf onlangs de moskeegangers deels gelijk, en oordeelde dat de Arabische bestuursleden nooit in het bestuur van de moskee hadden mogen komen.

De Arabieren hebben het nu wel zo beetje gehad met alle heisa en hebben er geen zin meer in. Persoonlijk ben ik blij met deze ontwikkeling, aangezien er een grot probleem is aangaande buitenlandse financiering van religieuze projecten en instituten in Nederland. De Essalam Moskee en de hele context eromheen laat goed zien wat er gebeurt als buitenlandse financiering wegvalt. Dan is er ineens niet genoeg geld meer om een moskee te bouwen en om het staande te houden.
Daarom moeten we er voor zorgen dat de financiering van religieuze instituten vanuit het buitenland aan banden moet worden gelegd. Het is en moet een project zijn vanuit de gemeenschap. Buitenlandse financiering zorgt voor het binnenhalen van andere belangen, zij het religieus, zij het politiek.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten