EU: 'Erdogan moet nu wel verder gaan met hervormen hoor!'

Geen categoriejun 13 2011, 12:23
Struisvogelpolitiek: ik kan niet anders zeggen.
De EU heeft Recep Tayyip Erdogan gefeliciteerd met zijn overwinning tijdens de Turkse verkiezingen gisteren. Zijn partij ontving 49,9% van de stemmen. Dit betekent dat de AK Parti - vanwege de kiesdrempel van 10% - bijna op een 2/3e meerderheid kan rekenen. Gelukkig nét niet, echter. 
Waren de Islamisten daar wél in geslaagd dan hadden zij de grondwet in hun eentje kunnen veranderen.
Nu moet men dus samenwerken met de oppositie. Gelukkig maar; misschien dat het seculiere karakter van de Turkse republiek zo nog behouden kan worden.
Ondertussen dringt de EU er bij Erdogan op aan vooral door te gaan met democratische hervormingen. Democratische hervormingen? Wélke democratische hervormingen? Bedoelt Brussel misschien de hervormingen die ervoor zorgen dat Islamisten steeds meer macht naar zich toetrekken? Het is een ieder met een beetje gezond verstand al tijden duidelijk dat Erdogan geen democraat is; leden van de oppositie - met name kritische journalisten - worden zonder aarzelen opgepakt en in de gevangenis gegooid. Is dat het gedrag van een démocraat?
Natuurlijk niet.
Struisvogelpolitiek, ik kan niet anders zeggen. Blijkbaar wil de EU nog steeds niet begrijpen met wat voor man wij hier van doen hebben.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten