EU geeft groen licht voor aankoop 160 miljoen vaccins van Moderna

EU geeft groen licht voor aankoop 160 miljoen vaccins van Moderna

Een corona-vaccin. Bron: Shutterstock.

De Europese Commissie keurt de aankoop tot 160 miljoen doses van het veelbelovende coronavaccin van Moderna goed. Dit is het zesde vaccin waar de EU goedkeuring voor heeft gegeven. Nederland zou ruim 6 miljoen doses kunnen krijgen.

Het Amerikaanse vaccin is van farmaceut Moderna, één van de farmaceuten waar de Amerikaanse president Trump flink geld in heeft gepompt. Von der Leyen is lovend over het middel en zegt: "Dit vaccin kan heel effectief zijn tegen Covid-19."

Met een beetje geluk kan het middel "in de tweede helft van december" voorwaardelijk worden toegelaten tot de Europese markt, mits de veiligheid en de effectiviteit natuurlijk voldoende kunnen worden gegarandeerd. Het middel zal wel eerst slechts in kleine partijen worden geleverd, dus het is absoluut niet zo dat we eind december allemaal zo'n vaccin kunnen krijgen.

Ik ben benieuwd hoe die vaccins zullen worden onthaald. Volgens mij zijn veel mensen sceptisch, vooral omdat de vaccins in rap tempo op de markt dreigen te komen. Ik kan me ook goed voorstellen dat veel mensen nog even willen wachten, want die farmaceuten kunnen hier natuurlijk grof geld mee verdienen en de overheden zijn maar wat blij als ze de 'oplossing' kunnen bieden. Vooral nu er verkiezingen (in ons land tenminste) aan zitten te komen.

Ik denk dat het vooral belangrijk is dat mensen goed worden geïnformeerd over hoe die vaccins precies werken, zodat ze zelf ook kritisch kunnen kijken. Natuurlijk gaan er ook mensen met die informatie aan de haal en creëren ze nepnieuws (of ze missen enkele cruciale details) maar dat moeten we dan maar op de koop toenemen. Het gaan natuurlijk wel om iedereens' veiligheid en eigen lichaam.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties