EU: Griekenland is zielig

Geen categoriemrt 14 2011, 14:14
De EU heeft afgelopen weekend de titel 'grootste welzijnswerker ter wereld' geprolongeerd. Eurolijdersleiders spraken op hun top af dat Griekenland een volle procent minder rente mag betalen over zijn noodleningen, die ook nog eens vier jaar langere looptijd hebben gekregen. Liegen, bedriegen en wanbeleid voeren was nog nooit zo goedkoop.
Net nu veel burgers zich erin berust hadden dat de EU hun geld gebruikte om allerlei landen te redden die er een puinhoop van hadden gemaakt, komt Brussel met deze onverkoopbare fratsen. Grieken moeten boeten, zo simpel is het. Dat betekent niet eeuwig branden in de hel of iets soortgelijks, maar gewoon de consequenties van je gedrag aanvaarden. Soms is dat hard, maar in het geval van Griekenland blijft boete uit.
Zelfs de sanering van de overheidsuitgaven en het bijstellen van de pensioenleeftijd is eigenlijk geen straf, maar een harde noodzakelijkheid. Als ze niet saneren komen de Grieken namelijk nooit meer aan geld op de financiële markten. Ondanks het relatief milde lot van de Grieken, vindt de EU het allemaal nog veel te zielig en gooit ze er nog wat van uw geld tegenaan op de welzijnswerker uit te hangen.
Griekenland schermt als rechtvaardiging voor soepeler condities met de voorwaarden die de Ieren werden gesteld. Ja, die zijn inderdaad minder streng dan die waarmee de Grieken te maken hebben. De Ieren hebben dan ook niet jarenlang de EU bedrogen en hebben vooral te lijden onder de grenzeloze bestuurlijke stupiditeit van hun voormalige minister van Financiën, Brian Lenihan. Die man stelde de Ierse staat namelijk garant voor vrijwel het gehele Ierse bankwezen - voordat de volle omvang van de kredietcrisis bekend was.
Dat is niet te vergelijken met de Griekse situatie. De Grieken moeten dan ook gewoon de consequenties van hun beleid accepteren. Het is dan ook niet aan de EU om de welzijnswerker uit te hangen en ze nog meer te ontzien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten