Eurofiele Guy Verhofstadt wil "de Verenigde Staten van Europa" -- en snel een beetje!

Eurofiele Guy Verhofstadt wil "de Verenigde Staten van Europa" -- en snel een beetje!

"Duimen omhoog als je een Verenigde Staten van Europa wil!"

Toen ik deze twee van Guy Verhofstadt voorbij zag komen op Twitter heb ik een paar keer gecontroleerd dat het wel echt Verhofstadt was. Niet omdat ik ervan schrik dat hij een Verenigde Staten van Europa wil, maar omdat hij de moed heeft om dat hardop te zeggen. Of, nou ja, om het te tweeten.

Normaal gesproken houden eurofielen dat soort dromen immers voor zich. Ja, af en toe is een opper-eurofiel onvoorzichtig en zegt hij wat hij echt wil, maar zo'n keutel wordt dan meteen weer ingetrokken, met excuses erbij.

Nou, niet Verhofstadt. De Belg heeft zijn ziel verpand aan de EU en is daar trots op ook:

Vergis je niet, dit is dé grote droom van die hele eurofiele kliek; niet alleen in Brussel, maar ook in Den Haag. Ze willen een Verenigde Staten van Europa creëren; een federale unie waarin individuele lidstaten hun soevereiniteit kwijt zijn, en waarin het oppermachtige Brussel de grote (en kleine!) lijnen uitzet.

Natuurlijk is dat een nachtmerriescenario voor iedere weldenkende Nederlander. Zoals voormalig PVV-Europarlementariër Laurence Stassen stelt op Twitter:

Natuurlijk klopt het dat de gemiddelde Nederlander -- en de gemiddelde 'Europeaan' -- helemaal geen VSE wil, maar er is wel een klein probleem: de eurofiele elite heeft daar lak aan. Er is voor ons besloten dat de Verenigde Staten van Europa er moet komen. We kunnen ons daar tegen verzetten, we kunnen roepen dat we dat niet willen, maar het heeft allemaal totaal geen invloed op onze eurocratische opperheren (en -dames, en -cissen). Zij hebben het geld én de macht om hun zin door te drukken, en dat zullen ze doen ook.

Is er dan helemaal niets dat we kunnen doen om te voorkomen dat Verhofstadts grote droom in vervulling gaat? Eigenlijk niet nee. Ja, ja, we kunnen op niet-eurofiele partijen stemmen, we kunnen referenda organiseren, en we kunnen allerlei online petities starten, maar effect sorteert het niet. Nu niet, nooit niet. Die Verenigde Staten van Europa komt eraan. We hebben die strijd bij voorbaat al verloren.

Ja, dat is negatief, maar dat is ook wat we van de geschiedenis kunnen leren. Dit soort bewegingen valt niet tegen te houden. De enige manier waarop het mogelijk nog in elkaar stort is als Europese economieën er plotseling helemaal mee ophouden. Misschien dat het dan nog voorkomen kan worden, hoewel ik er geen moment aan twijfel dat eurofielen zo'n economische ramp net zo goed zullen aangrijpen om de VSE razendsnel dichterbij te brengen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties