Eurolanden hebben het nu echt he-le-maal gehad met Jeroen Dijsselbloem

Geen categoriemei 25 2013, 15:14
Dijsselbloem is niet bepaald populair in Brussel.
Onze minister van Financiën die ook nog eens de voorzitter is van de Eurogroep is volgens NRC Handelsblad niet bepaald populair in de rest van Europa. Volgens die andere eurolanden - met Frankrijk voorop - stelt hij het Nederlandse belang nog te vaak voorop.
U gelooft het niet - hij verkwanselt onze belangen namelijk al maanden - maar dat is écht de universele mening over onze briljante minister.

Velen vinden dat Dijsselbloem vergaderingen efficiënter leidt dan zijn Luxemburgse voorganger Jean-Claude Juncker. Ze vinden hem ook sympathieker dan zijn voorganger Jan Kees de Jager. Maar velen storen zich aan het feit dat ambtenaren van het ministerie van Financiën in Den Haag de bestaande Europese coördinatie – die in Brussel wordt gedaan – naar zich toetrekken. Dat Dijsselbloem Nederlandse accenten legt in toespraken die hij doet namens de zeventien, bevalt hun evenmin.

Een voorbeeld van dit soort 'Nederlandse belangen' zijn Dijsselbloems voortdurende pleidooien voor ‘bail-in’ van banken en rekeninghouders. Andere landen zien daar weinig tot niets in, maar Nederland - en Duitsland, overigens - wel. 
Daarom pleiten steeds meer eurolanden voor een permanente voorzitter van de eurogroep. En dan heb ik het niet alleen over de zuidelijke landen, maar zelfs over - tromgeroffel - Duitsland.

"Een parttimer met twee petten op werkt niet," zegt Peter Ludlow, historicus van de Europese Raad. Daarom, zegt hij, wint het idee van een permanente voorzitter "de laatste weken in de meest onverwachte hoeken sympathie".

Als Dijsselbloem in de steek wordt gelaten door Duitsland kan hij het echt vergeten. Voor Nederland zou dat alleraardigst zijn, alleen al omdat hij dan een lesje in nederigheid krijgt. Zowel hij als Rutte kunnen dat wel gebruiken.
De conclusie van dit verhaal? Het kabinet heeft niet alleen afgedaan in Nederland, maar ook in Europa. En Rutte maar roepen dat dit het beste kabinet 'sinds de Tweede Wereldoorlog' is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten