Euromania, de docu die de stembusuitslag bepaalt

Euromania, de docu die de stembusuitslag bepaalt

Op het moment dat er nog tien dagen te gaan zijn tot de beslissende verkiezingsdag van 22 mei vond in debatcentrum De Balie in Amsterdam de première plaats van een documentaire, die Nederland wel eens onverwacht massaal anti-EU kan laten stemmen.

Na een voorbereiding van zo'n anderhalf jaar en pas een half uur voor de voorstelling gereed liet de sympathieke en nuchtere filmmaker Peter Vlemmix in een volle zaal zijn docu Euromania aan het betrokken publiek zien. Onder het publiek onder anderen Daniël van der Stoep met een aantal van zijn EP-kandidaten van Artikel50. Ook klokkenluider Paul van Buitenen was van de partij, door wiens heldhaftig handelen ooit een complete Europese Commissie is afgetreden, waarna hij daar jarenlang de wrange vruchten van heeft kunnen plukken.

In Euromania, een filmproductie die overigens door crowdfunding via CineCrowd tot stand kwam, kijkt Peter Vlemmix met journalistieke blik hoe de Europese Unie nou echt werkt. Een hels karwei, waarbij hij feitelijk het werk van onze journalisten doet, die als je de main stream media nog zou volgen er werkelijk een potje van maken in de vaak kritiekloze, oppervlakkige en onvolledige berichtgeving over de EU. Een ontnuchterende exercitie ook, die een heel ander beeld geeft van 'Brussel' dan dat EU-juichaapjes als Chris Ostendorf in de media laten zien. De scène met die laatstgenoemde europropagandist is trouwens episch.

De film laat zien hoe de macht van de Europese Unie toeneemt, wat de plannen zijn en welke bevoegdheden wij als Nederland al zijn kwijtgeraakt aan dit oncontroleerbare instituut. Beloftes als vrede, democratie en veiligheid. "It's a scam!" Een grote zwendel, hoor je een betrokkene over de EU vaststellen.

De emoties in de zaal liepen soms hoog op tijdens het afsluitende debat tussen de filmmaker, de altijd voor een prikkelend debat zorgende journalist Chris Aalberts en de Turkse PvdA kandidaat voor het Europarlement, EP-medewerkster Nejra Kalkan. Die laatste ontbrak het, zoals gebruikelijk in debatten met eurofielen, aan valide argumenten en voorbeelden om kritiek op haar broodheer te pareren.

Eigenlijk zou Euromania viral moeten gaan om een zo groot mogelijk deel van het electoraat te bereiken. Daarmee zou deze Oscar-waardige documentaire wel eens het verschil kunnen maken bij de stembusgang op 22 mei. De film van een uur is in ieder geval nog tot en met 14 mei te zien in De Balie.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties