Eurosceptici zijn fascisten

Geen categoriemei 22 2014, 13:29
Bent u weleens uitgemaakt voor fascist? Bij deze dan: u bent een fascist wanneer u op een eurosceptische partij stemt, aldus Arnon Grunberg.
Lichtgewicht
Grunberg toont zich al jaren een lichtgewicht op het gebied van treffende uitspraken. Ook dit keer komt hij met een hoop gebrabbel aanzetten: "Een stem tegen het Europese project is een stem op de fascisten." In zijn artikel probeert hij u te laten schrikken zodat u toch snel even op D66 gaat stemmen. Natuurlijk toont zijn column weinig inhoud, maar toch moet ik even reageren. Grunberg claimt dat eurosceptici fascisten zijn en dat zij lichtgelovig zijn door te denken dat alle problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen als Nederland uit de EU stapt. Tevens stelt hij het uiteenvallen van de EU gelijk met het uiteenvallen van de Weimarrepubliek, een ware godwin die werkelijk nergens op slaat en niet aansluit bij de werkelijkheid.
Fascisme in de EU
Een kenmerk van een fascistisch systeem is dat slechts één partij of één persoon de macht heeft, machtscentralisatie dus. Wanneer we de EU met de Weimarrepubliek zouden vergelijken dan zou het stoppen met de EU juist leiden tot machtsdecentralisatie in plaats van machtscentralisatie. Het uiteenvallen van de EU waarbij de samenwerking gespaard blijft, maar van bovenaf opgelegde wetten verdwijnen, betekent juist meer vrijheid en dus minder fascisme. Zijn vergelijking met de Weimarrepubliek gaat dus niet op. Grunberg is zelf een fascist omdat hij voor macht centralisatie is in de handen van het Europese parlement in plaats van het Nederlandse volk. Het zal mij dan ook niet verbazen dat deze omhoog gevallen eurofiel tegen een referendum is.
Alle problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon
Grunberg stelt dat we een groot aantal problemen hebben, waaronder het neoliberalisme, grote banken en werkloosheid. De socialistische prietpraat sprankelt er weer vanaf. Geen enkel welnadenkende euroscepticus stelt dat alle problemen als sneeuw voor de zon zouden verdwijnen wanneer we geen federaal Europa willen. Echter, de problemen die de EU probeert op te lossen zouden in eerste instantie niet zijn ontstaan zonder de euro en de falende EU. Grunberg maakt dus een goedkoop stroman argument en valt deze vervolgens aan.
Stem dus euro kritisch
Net als vele anderen zal ik dus tegen machtscentralisatie stemmen, voor de soevereiniteit van ons land en voor de vrijheid. U ook? Dan bent u ook een fascist, en dat is in dit geval een heus compliment.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten