Eurovisie Songfestival wordt politieke impasse: Een gezette vrouw die zingt over #metoo maar Israëlisch

Geen categoriemei 06 2018, 14:00
Het Eurovisie Songfestival, sinds een aantal jaren bijzonder interessant, want elke politieke beweging valt te zien aan de resultaten bij dit Festival. Zoals het Europa betaamt, is ook het Eurovisie Songfestival een evenement vol politiek, maar dan ondergedompeld in glitter, glamour, en muziek.
Vier jaar geleden zagen we dat, omdat toen een 'vrouw met baard', Tom Neuwirth, het Songfestival won, . In die periode was het debat rondom transgenders en genderrollen pas echt begonnen. Twee jaar geleden kon men het ook zien, want toen was het een 'gevecht' tussen de Russen en de Oekraïners, waarbij de laatsten het Songfestival wonnen. Het ging namelijk, in poëtische vorm, over het geweld van de Russen in Oekraïne in het verleden. Er was toen veel heisa, aangezien men het erg verdacht vond en er werd geroepen dat de resultaten zwaar politiek beïnvloed zijn geweest. De helft van alle punten wordt namelijk door een 'panel' van experts verdeeld.
Dit jaar wordt het moeilijke voor de culturele- en politieke elite. De favoriet is een gezette vrouw die met 'kippengeluiden' (lekker modernistisch) in haar nummer de #metoo discussie meesleept in het Eurovisie Songfestival. Nog een keer een knap staaltje van politisering van zoiets moois en puurs als muziek. Europa leek er vorig jaar al klaar mee te zijn, toen de Portugees Salvador Sobral het Songfestival won met een puur poëtisch en esthetisch nummer, gezongen in het Portugees. Geen enkel ander kandidaat zong in de eigen taal, maar in het Engels. Over culturele verwatering gesproken.
Enfin, de zangeres is 'Netta', die met moderne beats probeert om iets origineels en moois te creëren. Het voelt vooral aan als iets geforceerd en politiek beladen. Dat wordt nogal moeilijk voor de politiek-correcte elite, aangezien ze wel uit Israël komt. Zal dat wel of niet iets beïnvloeden bij de uitslagen? Misschien neemt ze wel erg sterk afstand van het 'kolonialisme' waar Israël van beticht wordt. Met een bordje of papier met een sullige hashtag erop.
Enfin, het blijft erg leuk en toch ook nog interessant. Ik hoop in elk geval dat Waylon het gaat winnen, alleen maar om alle 'racisme labels' en dikke middelvinger te geven. Hij werd namelijk beticht van racisme, aangezien hij alleen maar zwarte dansers heeft. Hilarisch.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten