Exit polls: kiezers gingen voor Le Pen vanwege immigratie en terrorisme, voor Macron vanwege werkloosheid en Europa

Geen categorieapr 23 2017, 21:55
Wat, Europa? Ja, Europa. Er zijn blijkbaar nogal wat eurofielen in Frankrijk. Niet zo gek natuurlijk aangezien de EU Frankrijks economie nog iets van levend houdt.
Fascinerende cijfers uit Frankrijk, waar zoals bekend Emmanuel Macron (zeg maar de Franse versie van Alexander Pechtold) en Marine Le Pen (de Franse versie van Geert Wilders) het tegen elkaar gaan opnemen in de tweede ronde van de presidentiële verkiezingen. Ergens is dat jammer omdat de enige échte conservatieve kandidaat, Francois Fillon van de Republikeinen, er dus al uit ligt. Dat gezegd hebbende kunnen we nu wel uitkijken naar een paar mooie debatten over immigratie en integratie, werkloosheid, Europa, en terrorisme.
Want dat blijken de vier belangrijkste onderwerpen te zijn voor kiezers van Macron en Le Pen. Nou ja, twee voor beide achterbannen:
https://twitter.com/harrisint_fr/status/856220218401619968
Hier zie je dat Le Pen-kiezers zich eerst en vooral lieten leiden door het immigratievraagstuk en het terrorismeprobleem. Niet zo gek natuurlijk dat juist dit soort kiezers bij haar (en anders bij Fillon) uitkwamen. Zij is immers een echte veiligheidshavik.
Tegelijkertijd, en dat is wél opvallend, blijkt dat Emmanuel Macron het met name goed deed bij kiezers die zich zorgen maken over de (torenhoge) werkloosheid in hun land én bij mensen die zich druk maken om de toekomst van Europa. In Nederland ga je ervan uit dat die laatste kiezers dan vooral overstappen naar een eurosceptische partij, maar in Frankrijk is dat dus niet zo, wat je de indruk geeft dat dat land meer pro-Europa is dan Nederland én Engeland.
https://twitter.com/harrisint_fr/status/856219992781725698
De vraag is nu natuurlijk wel: waar gaan Francois Fillons kiezers naartoe? Die van Melenchon gaan vrijwel zeker grotendeels naar Macron, dat zal niemand verbazen. Maar Fillons kiezers hebben op zijn minst net zoveel gemeen met Le Pen, en eigenlijk gewoon méér, zeker als het op veiligheid en immigratie aankomt.
Natuurlijk betekent dit ook dat Macron nu de grote favoriet is. Le Pen heeft immers de hele achterban van Fillon nodig en dan nog iets extra's. Macron krijgt Melenchons kiezers er gratis bij, en die van Hamon ook meteen. Dat is de kandidaat van de Socialistische Partij die vandaag 6 procent ontving. Dat is bar weinig, maar het is, samen met met Melenchons aanhang in principe ook genoeg om Macron naar de grens van 50 procent te duwen. Le Pen gaat daar hoogstwaarschijnlijk lang niet aan komen.
Met andere woorden, hoewel deze verkiezingen wel degelijk een enorme doorbraak zijn voor het Front National moeten we ervan uitgaan dat de eurofiele opengrenzenproleet Macron toch 'gewoon' met de winst aan de haal gaat in de tweede ronde. En dat betekent dat er de komende jaren feitelijk bar weinig verandert in Frankrijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten