Extreem-islamitisch ISIS breidt zich razendsnel uit in Libië

Geen categoriemrt 21 2015, 18:00
Het gaat helemaal de verkeerde kant op in Libië.
Het heeft er alle schijn van dat Libië het derde islamitische land is dat (deels) in handen valt van ISIS:
The United States is increasingly concerned about the growing presence and influence of the Syria-based Islamic State movement in Libya, according to U.S. officials and a State Department report. The officials said what they called "senior" Islamic State leaders had traveled to the country, which is whacked by civil war, to help recruit and organize militants, particularly in the cities of Derna and Sirte.
De oude leider van Libië, Muammar Khaddafi, was één van de meest brute dictators ooit. De man was werkelijk vreselijk: hij had een harem van seksslavinnen, martelde critici voor de lol, en onderdrukte zijn volk op een schaal die we maar zelden hebben gezien.
Toch was Libië onder zijn leiderschap relatief kalm en stabiel. Af en toe gebeurde er iets, en ja, Khaddafi steunde verschillende terroristische organisaties, maar Libië was geen écht grote bedreiging voor de regio, laat staan voor de wereldvrede.
Sinds zijn val en dood (hij werd op brute wijze vermoord) is alles anders. Het had er eerst alle schijn van dat seculiere krachten de macht konden overnemen in Libië, maar helaas liep het anders, wat ongetwijfeld deels komt doordat Amerika en Europa er niet genoeg aan deden om hen te steunen. Het gevolg? Het is één grote chaos in Libië waar verschillende terroristische organisaties het voor het zeggen hebben.
Dat is op zichzelf al erg genoeg, maar wat dit verhaal nog vreselijker maakt is dat ISIS Libië in handen lijkt te krijgen. Het zogenaamde 'kalifaat' van Abu Bakr al-Baghdadi zou dan (grote) delen van drie landen bezetten. Dat is echt een nachtmerrie; het betekent dat ISIS groter én machtiger wordt en dat de huidige strategie van de anti-ISIS coalitie totaal niet werkt.
Amerika, Europa en hun Arabische bondgenoten moeten onmiddellijk een spoedoverleg organiseren om ISIS écht aan te pakken. Gebeurt dat niet dan ben ik bang dat we de komende maanden en mogelijk zelfs jaren nog veel meer verschrikkelijke ISIS-beelden te zien krijgen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten